David, machine-operator in de plasticsector

David, machine-operator in de plasticsector

Studeerde: Bachelor Hotelmanagement
Werkt bij: NMC NV

"Mijn studies zijn nogal atypisch voor iemand in mijn functie. Om operator te worden, is een technisch A2-diploma een goeie basis, of ervaring in een technische job van gelijkaardig niveau. Ikzelf heb gewoon m'n ASO-humaniora afgewerkt, en dan drie jaar hotelmanagement gestudeerd. Daar leerde ik efficiënt organiseren en beheren. Maar ik miste het om iets met mijn handen te doen. In mijn job als operator vond ik het perfecte evenwicht."

Onmisbare functie
"Ik ben machine-operator, dat wil zeggen dat ik bezig ben met de productie van producten. Ik houd me bezig met het opstarten en stilleggen van de machines, ik zorg ervoor dat er genoeg grondstoffen zijn om de machine draaiende te houden en controleer de hoeveelheden en kwaliteit van de grondstoffen.

Mijn dagelijkse taken zijn erg gevarieerd. Mijn dag begint met het analyseren van de gegevens van de vorige ploeg. Als er een probleem is met een bepaalde machine, los ik dit op. Ik doe ook het onderhoud van de machines en het gereedschap."

"De functie van machine-operator is onmisbaar in ons bedrijf. Ons hoofddoel? Kwaliteitsproducten afleveren die beantwoorden aan alle eisen. Als niemand de machines zou onderhouden, zou dat gewoon onmogelijk zijn."

De magie van plastic
"In mijn job hou ik enorm van de team spirit die er heerst, en van de combinatie van denkwerk en handenarbeid. Maar wat me na 10 jaar blijft verwonderen, is de magie van kunststoffen. Vertrekkende van een simpele grondstof, plastic korrels, worden zo veel verschillende zaken gemaakt: decoratie, isolatie, dagelijkse gebruiksvoorwerpen,...

Natuurlijk is het ook leuk dat ik af en toe naar het buitenland kan. Ik kreeg bijvoorbeeld de kans om in Azië productiemachines te gaan testen. Of het nu voor tests is of om leveranciers te ontmoeten, zo'n reizen zijn enorm verrijkend, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Mijn job is echt te weinig gekend. Ben je geïnteresseerd in productieprocessen en in hoe machines werken? Los je graag complexe en minder complexe problemen op? Dan is een job als die van mij zeker je ding."

Lees meer over de job van Machinebediener kunststofverwerking
Of de studies Technische bachelor

Ontdek!