Dirk, Afdelingshoofd aankoop

Dirk, Afdelingshoofd aankoop

Studeerde: Master of Industrial Science-Electromechanics en Master of Sciences in Marketing Management
Werkt bij: BP Chembel NV

“De afdeling aankoop wordt ook wel eens ‘procurement’ genoemd en dat beschrijft onze taak net iets beter. Want we moeten niet alleen producten en diensten aankopen, we moeten ook goede leveranciers vinden. En vergis je niet: er moet heel wat aangekocht worden! Grondstoffen, energie en chemicaliën, maar ook alledaagse dingen zoals kantoormateriaal.”

“Timing is daarbij heel belangrijk. Je moet aankopen op het juiste moment, aan de juiste prijs. De prijs van bepaalde grondstoffen en van energie durft sterk te schommelen, dus dat volgen we hier dagelijks op. Dat maakt de afdeling Aankoop het ‘commerciële brein” van het bedrijf. Als hoofd van de afdeling moet ik vooral het team aansturen en minder zelf aankopen doen. Elk lid van mijn team heeft zijn eigen specialiteit.”

De voordelen van een internationaal bedrijf
“Ik moet regelmatig overleggen met collega-aankoopmanagers in andere landen. Reizen hoort dus bij de job, wat natuurlijk heel leuk is. Pakweg 10% van de tijd besteed ik aan internationale uitstappen. Niet enkel om met collega’s te overleggen, maar ook om bijvoorbeeld eens een persoonlijk bezoek te brengen aan een trouwe en correcte leverancier.”

Hou zelf de touwtjes in handen!
“Aan jongeren die een toekomst in de chemie overwegen, zou ik zeggen: kies vooral de studierichting of specialisatie die jou boeit. Persoonlijke interesse in het onderwerp en vooral engagement: dat heb je nodig om je studies succesvol af te ronden, en om vlot over te stappen naar de bedrijfswereld. Je hebt de touwtjes zelf in de hand!”

Lees meer over de job van Aankoper
Of de studies Wetenschappelijke master en doctor

Ontdek!