Eric, Vervangend ploegleider

Eric, Vervangend ploegleider

Studeerde: ASO Latijn-Wetenschappen (= atypisch!)

Werkt bij: Bayer Antwerpen

“Mijn opleiding is niet meteen de meeste evidente richting om te starten als procesoperator. Meestal vragen bedrijven een bachelordiploma Chemie of Elektromechanica, of een diploma Se-n-Se-jaar (Secundair na Secundair) Chemische procestechnieken. Maar zo zie je maar dat alle wegen kunnen leiden naar een job in de chemie.”

“In mijn job voer ik taken uit die de controlekamer doorgeeft, en dikwijls zit ik ook zelf in de controlekamer. Ik doe ook labowerk: stalen nemen, analyseren en interpreteren. Als de ploegleider afwezig is, neem ik ook zijn werk over. Dan ga ik bijvoorbeeld naar meetings met het management, bereid ik arbeidstoelatingen voor die dag voor, en zoek ik met mijn collega’s naar oplossingen voor problemen. Veel verschillende dingen dus, maar dat is net waarom ik de job zo graag doe.

Het werken in shifts geeft ook een extra dimensie aan het werk. De ene dag start ik vroeg, dan weer later of zelfs ‘s nachts. Persoonlijk vind ik dat heel leuk!”

 

Ontbijt met de ploeg
“De productie draait hier 24 uur op 24, 7 dagen op 7. Als alle andere collega’s na de kantooruren naar huis zijn, zijn wij er verantwoordelijk voor dat het bedrijf blijft draaien. Je kan dus wel zeggen dat mijn functie nogal belangrijk is. Maar in een bedrijf als Bayer is dat bij iedereen het geval. In een chemisch bedrijf moet iedereen mee zorgen voor de veiligheid, orde en netheid op de werkvloer. Om dat te stimuleren hebben we zelfs een bedrijfscompetitie.

Samen met mijn team span ik me hier erg voor in, en het werpt zijn vruchten af. We winnen dikwijls een bedrijfsprijs zoals gadgets of zelfs een heerlijk ontbijt met de ploeg.”

 

Mentaal en fysiek in vorm blijven

“Sowieso is goede technische kennis en inzicht heel belangrijk in de chemische sector. Je moet ook een teamspeler zijn, want je werkt met mensen in een ploeg. En een goeie fysiek is zeker een pluspunt. Dan kan je je beter aanpassen aan de steeds wisselende shifts.”

Lees meer over de job van Productieploegleider
Of de studies Technische bachelor

Ontdek!