Nadia, Procesoperator

Nadia, Procesoperator

Studeerde: SIRA, nadien graduaat Scheikunde
Werkt bij: INEOS Oxide

“Na mijn opleiding tot farmaceutisch-technisch assistente ben ik op zoek gegaan naar een bijkomende opleiding omdat ik mezelf niet zag werken als apotheekassistente. Zo ben ik bij het SIRA-project beland, en nadien heb ik ook een graduaat Scheikunde behaald. Na het afronden van de studie ben ik vast in dienst gegaan als procesoperator bij INEOS.

Ik ben blij dat ik uiteindelijk toch voor een carrière in de chemie gekozen heb, het wordt toch nog altijd onterecht bestempeld als een mannenwereld. Gelukkig zijn er hier bij INEOS heel wat vrouwelijke operators en ingenieurs aan de slag. En ze moeten zeker niet onderdoen voor de mannen!”

Twee paar ogen nodig
“Als procesoperator heb je eigenlijk twee jobs: één binnen en één buiten. Als binnenoperator hou je alle machines en apparaten in het oog op een tiental schermen. Je moet er ook voor zorgen dat alles correct in de verschillende informatiesystemen terecht komt. Als er iets fout loopt, gaat er een alarm af. Een goede samenwerking tussen buiten en binnen is dan heel belangrijk, want je moet meteen in actie schieten bij alarm.”

“Als buitenoperator sta je meer in de praktijk, naast de installatie. Je moet altijd veiligheidskledij dragen, voor bepaalde jobs moet je extra beschermingsmaatregelen nemen zoals een zuurbestendig pak of adembescherming. Je controleert installaties, zorgt ervoor dat productstromen van punt A naar punt B kunnen en signaleert problemen of afwijkingen. Je neemt stalen voor het kwaliteitslabo, voegt additieven toe, indien nodig voer je beladingen en verplaatsingen van citernes uit. Klein onderhoud en sleutelen aan de de installatie kan je zelf doen.”

“Naast mijn job als operator ben ik ook lid van de bedrijfsinterventieploeg. Als er iets mis zou lopen, zijn wij de eersten die in actie schieten. We krijgen daarvoor elke maand een training op het bedrijf zelf, en om het jaar is er een externe training. Dan worden noodsituaties gesimuleerd en mogen we bijvoorbeeld ‘brandjes’ bestrijden.”

Lees meer over de job van Procesoperator
Of de studies Wetenschappelijke bachelor

Ontdek!