Boyan Slat, de tiener die de oceanen wil schoonmaken

Boyan Slat, de tiener die de oceanen wil schoonmaken

Heb jij de onthutsende hoeveelheden afval in de oceaan al gezien? Boyan Slat wel, toen hij in 2011 met zijn ouders op vakantie was in Griekenland. Boyan was toen vijftien jaar oud. Het besluit van de jonge Nederlander stond meteen vast: hij zou de oceanen schoonmaken.

Boyan begon verschillende prototypes te bedenken. Een van die ontwerpen zag er bijzonder veelbelovend uit: een grote drijvende mand die het afval verzamelt. Wat doe je als je zwembad vuil is? Dan haal je het vuilnis eruit met een schepnet. Boyan wou hetzelfde doen in de oceanen. Maar wat in een zwembad vrij eenvoudig is (het is een klein oppervlakte en je staat comfortabel aan de rand), blijkt veel moeilijker in een oceaan. Er zouden ontelbaar veel mensen voor nodig zijn! Toen kwam hij op een geniaal idee: de zeestromen konden hem helpen!

Op zijn zeventiende stelde Boyan voor om enorme drijvende barrières te maken en deze te plaatsen waar afval zich ophoopt door de zeestromen. Het opgevangen afval kan dan worden gerecupereerd en zelfs gerecycleerd.

Zijn idee werd niet meteen op gejuich onthaald. Verre van. Maar hij liet zich niet ontmoedigen. Hij was ervan overtuigd dat zijn project haalbaar was. Toen men hem vertelde dat zijn idee niet zou werken, liet hij een haalbaarheidsonderzoek van bijna vijfhonderd pagina's uitvoeren! En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Hij slaagde erin een team van vrijwilligers samen te stellen en zamelde $ 100.000 in voor een eerste prototype: een veertig meter lange drijvende 'mand', die dicht bij de Azoren wordt geplaatst. Het was de grootste structuur op zee ooit. De resultaten van de eerste tests waren veelbelovend.

Hij won er zelfs de milieuprijs van de Verenigde Naties mee.

Boyan, die nu luchtvaarttechniek studeert, werkt verder aan zijn project terwijl hij zijn opleiding afwerkt. In juni 2015 en 2016 experimenteerde hij voor het eerst op grote schaal tussen Japan en Zuid-Korea. Zijn barrière was twee kilometer lang. Het plan is zelfs om het verzamelde afval te gebruiken als alternatieve energiebron. Dat is pas ecologisch verantwoord!

Binnen vijf jaar wil Boyan, na zijn uitvinding meerdere keren en op steeds grotere schaal te hebben getest, in het kader van 'The Ocean Cleanup' een installatie van honderd kilometer lang loslaten. Zo wil hij ongeveer de helft van het afval in de Stille Oceaan opruimen, tussen Hawaï en Californië.

Als we wat meer op vakantie gingen, zouden we misschien meer zulke ideeën voor een schonere wereld krijgen!

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!
Van koe tot kunststof !!!

Van koe tot kunststof !!!

Gepubliceerd op: vrijdag 6 januari 2017

Vervallen melk herbruiken als grondstof om thermoplastische folies te maken ? Een frans bedrijf heeft het gedaan! Wist je dat de melkindustrie de tweede plaats bekleedt op de lijst van de belangrijkste voedingsmiddelenindustriën, juist na vle…

Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Gepubliceerd op: maandag 26 september 2016

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

Marie Curie

Marie Curie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Marie Curie is zeker de bekendste vrouw van de hele geschiedenis van de chemie. Ze heeft 2 Nobelprijzen gekregen maar heeft ook veel geholpen tijdens de Oorlog.