Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

De man achter de overbekende formule e = mc² (energie en massa zijn gelijkwaardig) kende in wezen een moeilijke start op school. Einstein had dyslexie en een probleem met gezag (opgelet: deze twee eigenschappen hebben geen oorzakelijk verband!). Zijn interesse voor wetenschappen kwam er toen hij op vijfjarige leeftijd een kompas in handen kreeg. Einstein komt op de prestigieuze polytechnische school in Zürich terecht, waar hij zijn eerste vrouw leert kennen. Einstein is gepassioneerd bezig met zijn vak en schoolt zich voortdurend bij.

Hij vindt evenwel niet meteen werk in de academische wereld en ziet een tijdje zwarte sneeuw. In 1902 wordt hij aangeworven als klerk op een octrooibureau in Bern. Hij mag diverse uitvindingen op zijn naam schrijven (onder meer koelkasten), maar geen enkele werd ooit op de markt gebracht. Dankzij deze baan kan hij zijn onderzoek verderzetten.

1905 is een topjaar voor Einstein! Hij publiceert de grondslagen van de speciale relativiteitstheorie, van zijn hypothese over het licht en over de beweging van microscopisch kleine deeltjes in een vloeistof (Brownse beweging). Pas in 1909 krijgt Einstein erkenning van de grote wetenschappers. Zo ontvangt hij uiteindelijk ook een uitnodiging voor het Solvay-congres, waar hij kennismaakt met onder meer Marie Curie en Max Planck.

Het duurt nog tot 1916 voor hij zijn boek met de algemene relativiteitstheorie voorstelt. Vanaf 1920 trekt hij de wereld rond om zijn theorieën toe te lichten.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog profileert Albert Einstein zich als pacifist, een bekentenis die hem niet door iedereen in dank wordt afgenomen! Gelukkig is hij dan al erg bekend. Daardoor vindt hij ook gemakkelijk werk in het buitenland. In Duitsland voelt hij de hete adem van het regime wegens zijn joodse roots. Na een kort verblijf aan de Belgische kust trekt Einstein in 1933 naar de Verenigde Staten. Daar probeert hij de gravitatietheorieën te verzoenen met het elektromagnetisme, wat hem overigens niet zal lukken. Zo zie je maar: ook de groten der aarde laten al eens een steek vallen!

Ook zij maken wel eens inschattingsfouten! Zo zal Einstein er zeker spijt van hebben gehad dat hij bij de Amerikaanse overheid aandrong om een atoombom te ontwikkelen. Tijdens de Koude Oorlog toonde hij zich namelijk fel gekant tegen de wapenwedloop.

Op 6 augustus 1945 verwoest de eerste kernbom de Japanse stad Hiroshima.

Ondanks zijn intelligentie en aanzien nam Einstein zichzelf nooit au sérieux. Een mooi bewijs daarvan is deze foto waarop hij zijn tong uitsteekt.

Zijn werken hebben aanleiding gegeven tot belangrijke evoluties in talloze domeinen en leverden een bijdrage aan diverse innovaties:

  • kerncentrales
  • atoombommen
  • gps
  • digitale fototoestellen
  • elektronica
  • lasers
  • automatische deuren
  • zonnepanelen
  • de automatische instelling van fotokopieerapparaten

Opgelet! Einstein is zelf niet de uitvinder van al deze nieuwigheden!

Bekijk zeker dit interessante filmpje over Einstein:

Kun jij het raadsel van Einstein ontrafelen? Klik hier.

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!
Van koe tot kunststof !!!

Van koe tot kunststof !!!

Gepubliceerd op: vrijdag 6 januari 2017

Vervallen melk herbruiken als grondstof om thermoplastische folies te maken ? Een frans bedrijf heeft het gedaan! Wist je dat de melkindustrie de tweede plaats bekleedt op de lijst van de belangrijkste voedingsmiddelenindustriën, juist na vle…

Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Gepubliceerd op: maandag 26 september 2016

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

Marie Curie

Marie Curie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Marie Curie is zeker de bekendste vrouw van de hele geschiedenis van de chemie. Ze heeft 2 Nobelprijzen gekregen maar heeft ook veel geholpen tijdens de Oorlog.