Gooi een sinaasappel en een avocado in de strijd tegen de droogte

Gooi een sinaasappel en een avocado in de strijd tegen de droogte

Misschien heb je je ooit afgevraagd waar de uitdrukking 'een appeltje voor de dorst' vandaan komt. Als ik in plaats van een veldfles een stuk fruit moest meenemen op een lange wandeling, kies ik eerlijk gezegd toch eerder voor een sinaasappel. Wellicht dacht Kiara hetzelfde toen ze het plan opvatte om een biologisch materiaal te verfijnen en zo de droogte te bestrijden.

Ze deed haar ontdekking in Zuid-Afrika. En dat is geen toeval. Het land kreunt momenteel onder de zwaarste droogte in de afgelopen 45 jaar. Water opslaan is daardoor momenteel een van de grootste kopzorgen van de meeste Zuid-Afrikanen. Toen kwam Kiara Nirghin, een meisje van zestien, met een lumineus idee op de proppen.

Intussen bestaan er al polymeren waarmee je water kunt opslaan op de velden.  Helaas is deze oplossing duur voor de landbouwers. Bovendien is dit geen natuurlijk materiaal. Wanneer polymeren na verloop van tijd uiteenvallen, brengen ze grote hoeveelheden acrylzuur, natriumhydroxide en andere producten voort die de bodem verontreinigen. De uitvinding van Kiara lost dit probleem voor eens en altijd op: zij maakt namelijk gebruik van sinaasappelschillen en avocado-olie.

Deze jongedame is een kei in wetenschappen, maar dat had je intussen waarschijnlijk al begrepen. Toen ze in de middelbare school de samenstelling bestudeerde van de meest absorberende polymeren, merkte ze dat ze allemaal dezelfde moleculaire keten bevatten: polysaccharide. Aangezien polymeren ook in natuurlijke producten te vinden zijn, ging ze na haar ontdekking op zoek naar de ingrediënten waarin die keten zit. Zo kwam ze erachter dat die ingrediënten 64 % van een sinaasappelschil vormen. 

Toch volstond dit nog niet. Water op een veld houden door er sinaasappelschilletjes over te strooien, dat lukt echt niet! Anders zouden wintertuinen met sinaasappelbomen nu al kunnen dienstdoen als natuurlijke zwembaden, in moerassen veranderd zijn of als watermilieu kunnen worden geklasseerd. En dat is, voor zover we weten, niet het geval. Kiara bedacht daarom een vernuftige oplossing: ze combineerde de sinaasappelschillen, die ook pectine bevatten (het natuurlijke geleermiddel dat voorkomt dat jam vloeibaar wordt), met olie uit de schil van een avocado. Pas na meerdere experimenten bereikte ze het verhoopte resultaat. Maar dat is dan ook vrij verbluffend, zoals je hier ziet: 

Wanneer water op die verbinding terechtkomt, verandert het in gelei en blijft het op de bodem liggen. Dit product kan meer dan honderd keer zijn eigen gewicht absorberen! Ter vergelijking: natuurlijke dierlijke sponsen moeten zich tevredenstellen met 22 keer hun eigen gewicht. En synthetische sponsen, waarvan er ongetwijfeld een aantal in je badkamer liggen, doen het nog drie keer slechter!

Kiara ontving voor haar uitvinding intussen de grote prijs in het kader van de Google-wedstrijd voor deelnemers jonger dan achttien jaar uit Afrika en het Midden-Oosten. Haar uitvinding wordt binnenkort niet meer in een laboratorium, maar in reële omstandigheden getest. Worden de onderzoeksresultaten daar bevestigd? Dan spreekt men in landen die vaak met droogte te maken krijgen, binnenkort misschien niet meer van een appeltje, maar wel van een sinaasappel en een avocado voor de dorst!

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!
Van koe tot kunststof !!!

Van koe tot kunststof !!!

Gepubliceerd op: vrijdag 6 januari 2017

Vervallen melk herbruiken als grondstof om thermoplastische folies te maken ? Een frans bedrijf heeft het gedaan! Wist je dat de melkindustrie de tweede plaats bekleedt op de lijst van de belangrijkste voedingsmiddelenindustriën, juist na vle…

Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Gepubliceerd op: maandag 26 september 2016

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

Marie Curie

Marie Curie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Marie Curie is zeker de bekendste vrouw van de hele geschiedenis van de chemie. Ze heeft 2 Nobelprijzen gekregen maar heeft ook veel geholpen tijdens de Oorlog.