Is Jack Andraka het nieuwe wetenschapswonder?

Is Jack Andraka het nieuwe wetenschapswonder?

Jack Andraka is een jonge Amerikaan van amper negentien. Op vijftienjarige leeftijd liep hij al rond met het idee om een kankeropsporingstest te ontwikkelen. Je vraagt je wellicht af hoe een jonge kerel van vijftien daarbij komt? Toen een boezemvriend de strijd tegen pancreaskanker had verloren, wou Jack alles te weten komen over deze ziekte. Hij begon het internet af te speuren. Alvleesklier- of pancreaskanker bleek een van de hoogste mortaliteitscijfers te vertonen doordat deze vorm meestal te laat wordt vastgesteld en het diagnosemateriaal erg duur is. Voor een schoolopdracht bedacht hij toen een test (op basis van koolstofnanobuizen) om kankercellen op te sporen nog voor ze zich uitzaaien.

Een idee hebben is één ding, maar het concreet uitwerken is een ander paar mouwen ... Jack stelt een ondernemingsplan en een budget op en stuurt zijn project naar tweehonderd professors. Hij krijgt 199 keer een neen en ... één uitnodiging van professor Maitra, hoogleraar pathologie, oncologie, biomoleculaire wetenschappen en chemie aan de medische faculteit van de universiteit John Hopkins.

Jack en professor Maitra ontwikkelen samen een nieuw teststrip die veel weg heeft van de strookjes die worden gebruikt om het koolhydratengehalte in het bloed te meten. Hun teststrip meet het mesothelinegehalte, een kankermarker. Mesotheline komt voor in alvleeskliertumoren, maar ook bij long- en eierstokkanker. Zijn uitvinding kan dus op verschillende gebieden worden toegepast.

Jack Andraka beweert dat zijn test 168 keer sneller is dan de huidige tests, ongeveer 26.000 keer minder kost (slechts 3 cent!) en 400 keer gevoeliger is dan het bestaande diagnosemateriaal. En de klus is in amper 5 minuten geklaard!

In journalistieke kringen ging dit nieuws in een mum van tijd de wereld rond. Maar niet iedereen was meteen onder de indruk. De effectieve bruikbaarheid van de test wordt nog onderzocht. Matthew Horper, hoofdredacteur van het prestigieuze tijdschrift Forbes, plaatst vraagtekens bij het belang van de ontdekking: “De efficiëntie van de test is overdreven (iets wat Jack al heeft toegegeven). Ook al zou de test mesotheline opsporen, deze stof blijkt niet de voornaamste marker te zijn voor pancreaskanker. Bovendien gaan oncologen er niet langer van uit dat de hoge sterftecijfers bij pancreaskanker te wijten zijn aan een laattijdige diagnose.”

Het is uiteraard nog veel te vroeg om Jack Andraka uit te roepen tot een nieuw wetenschapswonder, maar we mogen wel stellen dat zijn toekomst er veelbelovend uitziet! Op je vijftiende een test ontwikkelen ... Respect!

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!
Van koe tot kunststof !!!

Van koe tot kunststof !!!

Gepubliceerd op: vrijdag 6 januari 2017

Vervallen melk herbruiken als grondstof om thermoplastische folies te maken ? Een frans bedrijf heeft het gedaan! Wist je dat de melkindustrie de tweede plaats bekleedt op de lijst van de belangrijkste voedingsmiddelenindustriën, juist na vle…

Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Gepubliceerd op: maandag 26 september 2016

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

Marie Curie

Marie Curie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Marie Curie is zeker de bekendste vrouw van de hele geschiedenis van de chemie. Ze heeft 2 Nobelprijzen gekregen maar heeft ook veel geholpen tijdens de Oorlog.