Lavoisier, vader van de moderne chemie

Lavoisier, vader van de moderne chemie

Wist je dat Lavoisier onder de guillotine gestorven is? Deze verlichte geest leidde geen gewoon leven, dat is wel het minste wat we kunnen zeggen. Lavoisier had een diploma rechten op zak, maar ontwikkelde heel snel een levendige interesse voor chemie, economie enz. Stel je voor: een groot geleerde die zich ook inlaat met de bevordering van de hygiëne, een hervorming van het geldsysteem, de straatverlichting en zelfs de nationale opvoeding. Van een opmerkelijk figuur gesproken. Maar alle gekheid op een stokje: studeer toch maar beter geen rechten als je eigenlijk chemicus wilt worden!

De rechtenstudie van Antoine Lavoisier heeft wel een grote rol gespeeld bij zijn scheikundige ontdekkingen. Hij ging zich namelijk interesseren voor politiek en kreeg een baan als ‘fermier général’. Als hoofdcontroleur van de belastingen moet hij natuurlijk fraude opsporen. Hij krijgt daarvoor een bijzonder nauwkeurige weegschaal ter beschikking, de beste die in het 18e-eeuwse Europa voorhanden was. Maar hij gebruikt die weegschaal om gassen te wegen!

Lavoisier is helemaal in de ban van de experimentele methode die in de voorgaande eeuw werd uitgeschreven door Francis Bacon (link naar artikel). Lavoisier wordt de vader van de moderne scheikunde genoemd omdat hij uiteindelijk de eerste kwantitatieve chemische experimenten uitvoerde. Hij weegt de stoffen voor en na de chemische reacties en bewijst dat hun gewicht onveranderd is gebleven. Vandaar zijn historische wet van behoud van massa.

Lavoisier ontdekt ook dat water een verbinding is van waterstof en zuurstof. Daarnaast creëert hij een systeem voor de naamgeving van chemische elementen dat 230 jaar later (!) nog steeds overeind staat.

1789 staat in ons geheugen geprent als het jaar van de Franse Revolutie. Minder bekend is dat in 1789 ook een revolutie plaatsvond in de scheikundige wereld. Lavoisier publiceert namelijk dat jaar het eerste moderne chemiehandboek. Hij stelt er chemische reacties voor als chemische vergelijkingen die de wet van behoud van massa naleven. Nu weet je dus aan wie je die oefeningen op de reactievergelijkingen te danken hebt! The one and only Lavoisier!

Deze invloedrijke geleerde was ook een geëngageerde burger. Na de Franse Revolutie laat hij het partikel ‘de’ in zijn adellijke familienaam achterwege. (En dat voor een chemicus!) Lavoisier werkt mee aan de ontwikkeling van het metrieke stelsel dat het volledige Franse grondgebied moet voorzien van eenheidsmaten en -gewichten.

In 1771 trouwt hij met zijn dertienjarige bruid Marie-Anne Pierrette Paulze. Zelf is hij 28. Paulze betekent voor hem een grote steun bij zijn wetenschappelijke werk. Ze vertaalt Engelse teksten, verzorgt de schetsen en gravures van zijn experimenten en assisteert hem bij de uitvoering ervan. Ze organiseert ook regelmatig bijeenkomsten waar grote wetenschappers komen debatteren en publiceert zijn memoires.

Tijdens de Terreur wordt hij ervan beschuldigd te hebben gespeculeerd tegen het belang van de burgers. Als man van de wetenschap vraagt hij uitstel voor zijn terechtstelling ... om een experiment af te ronden! Het verzoek wordt afgewezen en in 1794 sterft hij onder de guillotine. Lavoisier werd amper vijftig jaar.

 

Bekijk dit filmpje over de ontdekking van Lavoisier:

 

En een filmpje over de rol van zijn vrouw:

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!
Van koe tot kunststof !!!

Van koe tot kunststof !!!

Gepubliceerd op: vrijdag 6 januari 2017

Vervallen melk herbruiken als grondstof om thermoplastische folies te maken ? Een frans bedrijf heeft het gedaan! Wist je dat de melkindustrie de tweede plaats bekleedt op de lijst van de belangrijkste voedingsmiddelenindustriën, juist na vle…

Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Gepubliceerd op: maandag 26 september 2016

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

Marie Curie

Marie Curie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Marie Curie is zeker de bekendste vrouw van de hele geschiedenis van de chemie. Ze heeft 2 Nobelprijzen gekregen maar heeft ook veel geholpen tijdens de Oorlog.