Magische spons tegen 'zwarte vloed'

Magische spons tegen 'zwarte vloed'

Je weet ongetwijfeld wel wat een 'zwarte vloed' is. Het is het gevolg van de al dan niet vrijwillige lozing van aardolie in een kustzone, bijvoorbeeld na een ongeluk op een boorplatform of met onderzeese olieputten. Je hebt zeker al beelden als deze gezien:

Schokkend, dat klopt. Daarom hebben Amerikaanse onderzoekers zich over dit probleem gebogen.
Ze hebben een spons ontwikkeld (de Oleo Sponge) die de aardolie opzuigt maar het water niet vasthoudt.

Deze spons is gemaakt uit polyurethaan- of polyimideschuim (dat meestal terug te vinden is in matrassen of isolatiematerialen), bedekt met een metaaloxidelaag, waar het water vanaf glijdt. Deze laag werkt in feite als lijm voor de aardolie.

Op dit moment wordt bij olierampen absorberend papier gebruikt, dat maar 1 keer gebruikt kan worden en waarbij de geabsorbeerde aardolie niet opnieuw gebruikt kan worden. De Oleo Sponge, daarentegen, is herbruikbaar. Bovendien kan de olie die weggevloeid is, hergebruikt worden.

Het enige minpunt is dat we nog niet weten of de spons in de diepte werkt door de druk in het water.

Als dat het geval is, zou ze in geval van lekken als een groot absorberend 'deken' gebruikt kunnen worden rond olietankers en boorplatformen.

Wist je dat de ergste olieramp in de geschiedenis in 2010 plaatsvond? Ze werd veroorzaakt door de ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon, waar de diepste olieput ter wereld in de Golf van Mexico werd ontgonnen. Er stroomde toen ongeveer 835.500 ton aardolie in de zee!

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!
Van koe tot kunststof !!!

Van koe tot kunststof !!!

Gepubliceerd op: vrijdag 6 januari 2017

Vervallen melk herbruiken als grondstof om thermoplastische folies te maken ? Een frans bedrijf heeft het gedaan! Wist je dat de melkindustrie de tweede plaats bekleedt op de lijst van de belangrijkste voedingsmiddelenindustriën, juist na vle…

Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Gepubliceerd op: maandag 26 september 2016

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

Marie Curie

Marie Curie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Marie Curie is zeker de bekendste vrouw van de hele geschiedenis van de chemie. Ze heeft 2 Nobelprijzen gekregen maar heeft ook veel geholpen tijdens de Oorlog.