Marie Curie

Marie Curie

Het zit in de familie

Marie wordt geboren in Polen in 1867. Haar vader is leerkracht wiskunde en fysica en haar moeder is onderwijzeres (de appel valt dus niet ver van de boom!). Maar in die tijd is het echt niet eenvoudig om als vrouw en met weinig geld wetenschapsstudies te volgen. Op haar vierentwintigste verlaat ze Polen en verhuist ze naar Frankrijk. Daar volgt ze de lessen van grote wiskundigen en fysici, onder wie Gabriel Lippman.

Gabriel is erg onder de indruk van Marie. Hij laat haar een studie uitvoeren naar de magnetisering van verschillende soorten staal.

Marie is echter beter in wiskunde dan in magnetisme en schakelt dus de hulp in van een deskundige in dat domein: Pierre Curie. Zijn naam doet je wellicht al vermoeden dat ze met hem zal trouwen. Ze krijgen samen een dochter die op haar beurt ook de Nobelprijs voor de scheikunde wint (over de appel gesproken ...).

Het fenomeen radioactiviteit

Tijdens het jaar van haar huwelijk begint ze samen met haar echtgenoot aan een onderzoek over een nieuw fenomeen dat ze radioactiviteit noemt. Samen slagen ze erin om twee nieuwe radioactieve elementen te extraheren: radium en polonium. Daarvoor krijgen ze in 1903 de Nobelprijs samen met Becquerel, die als eerste het fenomeen radioactiviteit had ontdekt.
In 1911 sleept ze de Nobelprijs voor de scheikunde in de wacht. Wist je trouwens dat ze Einstein kende? Ze neemt dat jaar namelijk als enige vrouw deel aan de beroemde Solvay-conferentie. Einstein

is dan nog een veelbelovende jonge fysicus.
De Eerste Wereldoorlog breekt uit. Maar Marie blijft niet bij de pakken zitten! Ze gaat zelfs met haar achttienjarige dochter naar het front om de chirurgen te helpen bij de verzorging van de gewonde soldaten. Aan de hand van een nieuwe techniek, de radiografie, helpt ze de metaalfragmenten op te sporen zodat ze makkelijker verwijderd kunnen worden.
In die tijd weet men nog niet dat radioactieve stoffen schadelijk zijn voor de gezondheid. Marie sterft in 1934 aan leukemie.

Vandaag wordt radioactiviteit in diverse domeinen toegepast

• de geneeskunde: om kankerdiagnoses te stellen, om tumoren te behandelen, om tracers te gebruiken om de stofwisseling van organen te begrijpen en nieuwe geneesmiddelen uit te testen
• de geologie, oceanografie en klimatologie: dankzij radioactiviteit konden we nagaan hoe oud de aarde is en de geschiedenis van het klimaat achterhalen, we kunnen vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voorspellen en de oceaanstromingen volgen.
• elektriciteit: driekwart van onze elektriciteit wordt door kerncentrales opgewekt
• kunst: om kunstwerken te dateren, te identificeren en te behandelen
• landbouw: om de teelten tegen insecten te beschermen of om voedingsmiddelen te bewaren
• industrie: om lekken of brand op te sporen

 

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!
Van koe tot kunststof !!!

Van koe tot kunststof !!!

Gepubliceerd op: vrijdag 6 januari 2017

Vervallen melk herbruiken als grondstof om thermoplastische folies te maken ? Een frans bedrijf heeft het gedaan! Wist je dat de melkindustrie de tweede plaats bekleedt op de lijst van de belangrijkste voedingsmiddelenindustriën, juist na vle…

Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Gepubliceerd op: maandag 26 september 2016

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

Marie Curie

Marie Curie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Marie Curie is zeker de bekendste vrouw van de hele geschiedenis van de chemie. Ze heeft 2 Nobelprijzen gekregen maar heeft ook veel geholpen tijdens de Oorlog.