Robert Boyle, auteur van het eerste scheikundeboek

Robert Boyle, auteur van het eerste scheikundeboek

Robert Boyle was het veertiende kind van de eerste graaf van Cork (Ierland). Na zijn studies aan Eton College toert de bijzonder pientere, inmiddels twaalfjarige jongeman met een Franse mentor door Europa. Deze jaren in het buitenland zullen zijn toekomst bepalen. Reizen verruimt de geest, niet? Zo leert hij het werk van Galilei kennen en maakt hij kennis met de experimentele methode, die als een rode draad door zijn wetenschappelijke werken loopt.

Bij zijn terugkomst in Ierland verneemt Boyle dat zijn vader gestorven is en hem een aanzienlijk fortuin nalaat. Hij besluit deze erfenis te investeren in zijn onderzoek. Boyle sluit zich aan bij een geheim geleerd genootschap, het ‘onzichtbare college’, dat in 1660 opgaat in de gerenommeerde Britse academie voor wetenschappen: de Royal Society.

Het jaar daarop publiceert hij zijn eerste bekende werk De sceptische chemicus ... ongetwijfeld het eerste boek ooit over chemie. Op basis van zijn experimenten toont hij aan dat Aristoteles zomaar wat uit zijn nek kletste met zijn theorie over de vier elementen (aarde, water, vuur en lucht). De Griekse filosoof en wetenschapper had uiteindelijk nooit de proef op de som genomen om zijn opvattingen te bewijzen! Boyle komt dus met een andere theorie aandraven: elke materie is opgebouwd uit deeltjes die op hun beurt bestaan uit atomen. De atoomtheorie is geboren! Dalton zal deze later overnemen en verfijnen.

Boyle is ook de ontdekker van aceton en methanol, de eenvoudigste van alle alcoholsoorten (uiteraard in de chemische betekenis!). Boyle is namelijk niet de uitvinder van het bier en dronkenlappen hebben hun roes niet aan hem te danken! De wetenschapper bestudeert ook de invloed van de lucht op de voorplanting van het geluid en ligt aan de basis van de beroemde gaswet Boyle-Marriotte (een Franse fysicus). Die stelt dat het volume van een bepaalde hoeveelheid gas omgekeerd evenredig is met de druk.

Ondanks zijn zwakke gezondheid werpt Boyle zich op als een invloedrijke wetenschapper. Op het einde van zijn leven krijgt hij helaas af te rekenen met zware gezondheidsproblemen. Hij leidt een teruggetrokken bestaan en schrijft zijn wetenschappelijke testament. Daarin zet hij de puntjes op de i van zijn onderzoek in de chemie.

 

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!
Van koe tot kunststof !!!

Van koe tot kunststof !!!

Gepubliceerd op: vrijdag 6 januari 2017

Vervallen melk herbruiken als grondstof om thermoplastische folies te maken ? Een frans bedrijf heeft het gedaan! Wist je dat de melkindustrie de tweede plaats bekleedt op de lijst van de belangrijkste voedingsmiddelenindustriën, juist na vle…

Einstein, een rebels genie

Einstein, een rebels genie

Gepubliceerd op: maandag 26 september 2016

Albert Einstein staat bekend als een moeilijke, vrijgevochten leerling die alleen de vakken studeerde die hem echt interesseerden: wiskunde en fysica. Ga nu vooral niet denken dat ongehoorzaamheid een teken van genialiteit is! Daar trappen ouders en leerkrachten niet in ...

Marie Curie

Marie Curie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Marie Curie is zeker de bekendste vrouw van de hele geschiedenis van de chemie. Ze heeft 2 Nobelprijzen gekregen maar heeft ook veel geholpen tijdens de Oorlog.