Topics

Radioactiviteit? Een natuurlijk fenomeen!

Radioactiviteit? Een natuurlijk fenomeen!

Herstellende bacteriën

Herstellende bacteriën

Gepubliceerd op: donderdag 2 februari 2017

Oceanen bevatten waardevolle schatten. Wetenschappers hebben dat goed gesnapt en concentreren zich op de  bacteriën die daar aanwezig zijn en proberen toepassingen te vinden in de geneeskunde.

Plastic dat alles kan

Plastic dat alles kan

Gepubliceerd op: vrijdag 20 januari 2017

Schijn bedriegt. Kunststoffen hebben te vaak een slechte reputatie. We horen vaak dat ze afgeleiden zijn van petroleum, voor vervuiling zorgen en biologisch niet afbreekbaar zijn. Niet zo'n fraai plaatje, is het niet? Maar let op voor foute infor…

Planten leveren grondstoffen voor de chemie

Planten leveren grondstoffen voor de chemie

Gepubliceerd op: donderdag 1 september 2016

Olie is belangrijk in ons dagelijks leven. We vinden het als brandstof in onze wagens, onze vliegtuigen en onze vrachtwagens, maar ook in synthetische materialen die we niet meer kunnen wegdenken uit ons leven: verpakkingen, plastic spulletjes, oplosmiddelen, cosmetica, textiel, lijmen, smeermiddelen enzovoort. Olie lijkt een wondermiddel. Maar onze olievoorraad is niet onuitputtelijk en dat heeft ook de chemische sector begrepen. Resultaat? Wetenschappers gaan op zoek naar duurzame alternatieven die aan hun eisen kunnen voldoen. Daarvoor gebruiken ze bijvoorbeeld ‘groene grondstoffen’ op basis van planten.

Maar pas op! Duurzame chemie is niet hetzelfde als het gebruiken van groene grondstoffen.