België innoveert met een nieuw vaccin

België innoveert met een nieuw vaccin

De geschiedenis van de vaccinatie gaat al heel wat jaren terug. Al in 1885 ontdekte Louis Pasteur het vaccin tegen hondsdolheid. Wist je trouwens dat de naam vaccinatie is afgeleid van 'vacca', wat koe betekent?

Volgens de overlevering brachten de Indiërs en Chinezen al vóór de 11e eeuw het pokkenvirus in bij gezonde mensen om hen preventief te beschermen tegen de ziekte. Het was echter wachten tot de XVIe eeuw voordat dit voor het eerst werd beschreven in China. Hoe dan ook was Pasteur de eerste die het vaccinatieverschijnsel verklaarde: in een levend organisme worden verzwakte, gedode of inactieve stammen ingebracht om de immuunafweer te activeren. Als je ziek wordt, is de natuurlijke afweer van het lichaam al aanwezig.

Dankzij dit proces konden al heel wat ziektes die vroeger heel vaak voorkwamen praktisch worden uitgeroeid. Denk maar aan polio, mazelen of tuberculose.

Je hebt vast wel eens gehoord van waterpokken, een ziekte die vaak voorkomt bij kinderen en wordt veroorzaakt door een virus. Wie die ziekte heeft, krijgt puistjes die heel erg jeuken! Naar het schijnt is iedereen drager van dit virus, zelfs zonder dat de ziekte uitbreekt. Voor gezonde kinderen is dat niet zo erg, maar bij bejaarden of mensen met een verzwakt immuunsysteem kan het virus heel gevaarlijk zijn. 

Het kan zich bij hen immers in bepaalde zenuwen nestelen en nog een andere ziekte veroorzaken: zona. Deze ziekte, die met dezelfde puistjes gepaard gaat, blijft beperkt tot één lichaamszone en in plaats van jeuk veroorzaakt ze hevige pijn. Die pijn kan bovendien jarenlang aanhouden en in sommige gevallen kan de ziekte ook blindheid of acoufenen (geluiden die je permanent hoort) veroorzaken.

De doorbraken in het Belgische onderzoek

Tot nu toe bestond er slechts één vaccin dat echter maar in de helft van de gevallen efficiënt was. Aan mensen met een zwakke immuniteit mocht het bovendien niet worden toegediend. Recent ontwikkelde de Belgische dochteronderneming van een bedrijf echter een nieuw vaccin. Daar ging 20 jaar onderzoek aan vooraf en dat werd vooral in België gevoerd! Uit verschillende tests is gebleken dat het in meer dan 90 % van de gevallen efficiënt is (sommige wetenschappelijke bronnen spreken zelfs van 97,2 %). In tegenstelling tot het vorige vaccin kan het bovendien ook worden toegediend aan mensen met een verzwakt immuunsysteem, dus aan diegenen die het het hardst nodig hebben.

Als beloning voor deze uitstekende resultaten, reikte essenscia (de federatie van chemie, kunststoffen en levenswetenschappen) zopas de essenscia Innovation Award 2016, de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België, uit aan dit bedrijf. Zodra de gezondheidsautoriteiten het vaccin hebben goedgekeurd, zal het worden geproduceerd in Waver. Het is niet ondenkbaar dat het over een jaar al op de markt kan worden gebracht.

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!