Eieren met de griep

Eieren met de griep

Prik en gedaan. Het lijkt erg gemakkelijk, maar de griepspuit die de dokter in je arm prikt, is het werk van duizenden microbiologen, epidemiologen, dokters en andere experten. 

En wat je waarschijnlijk al helemaal niet verwachtte, is dat het er bij de productie van je griepspuit ook een kip, een haan en een dierenarts aan te pas kwamen.

Gokken op griepvirussen

griepvirusElk jaar doen verschillende griepsoorten de ronde. Sommige van die soorten bestaan al lang, andere zijn nieuw, maar het is nooit helemaal duidelijk welke soorten er dit jaar het meest aanwezig zullen zijn. Toch doet de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) elk jaar een berekende gok.

Verspreid over de hele wereld zijn er vijf griepbureaus die stalen van zieke mensen verzamelen. Er bevindt zich een bureau in de VS, Groot-Brittannië, China, Japan en Australië en dankzij die stalen hebben de bureaus een databank die de informatie heeft waar welk virus op welk moment is. 

Uit al die gegevens bepaalt de WGO elk jaar opnieuw welke griepvirussen de grootste kans maken  om zich te verspreiden.

Voor dit griepseizoen deden ze die voorspelling al in februari 2014, zodat de mensen die de vaccins moeten maken nog voldoende tijd hebben om ze te produceren voor het griepseizoen van januari/februari 2015.

Normaal raadt de Wereldgezondheidsorganisatie drie verschillende griepsoorten aan die samen in het vaccin terecht komen. Voor dit griepseizoen, zijn dat griepsoorten met bijzonder sexy namen: H1N1, H3N2 en B/Massachusetts/2/2012 – NOT! 

Hoe maken ze het vaccin?

vaccinatieEr zijn verschillende manieren om een griepvaccin te maken, maar de meest gebruikte manier is met behulp van miljoenen bevruchte eieren van kippen. 

Laboranten spuiten het griepvirus in een bevrucht ei, waar de virussen dan in kunnen groeien. Na verschillende stappen en ongeveer zes maanden hard werk worden ze door experten getransformeerd tot het jaarlijkse griepvaccin. De griepvirussen die uiteindelijk in de spuit zitten, zijn natuurlijk onschadelijk gemaakt.

Ei zo na

Als je bedenkt dat elk jaar ongeveer 250 miljoen mensen worden gevaccineerd, dan wil dat zeggen dat er enorm veel kippeneitjes niet op je bord terechtkomen.  Daarnaast worden kippen vaak zelf getroffen door de griep, waardoor de ei-productie plots een flinke duik kan nemen. 

Om te voorkomen dat we te veel eieren moeten gebruiken, enkel en alleen om griepvaccins te maken, en om ons te wapenen tegen een mogelijke terugval in de ei-productie, worden griepvaccins tegenwoordig ook geproduceerd met behulp van dierlijke cellen.

Ben ik dan 100% beschermd?

Nadat de Wereldgezondheidsorganisatie, de medische bedrijven, de transporteurs, de ziekenhuizen en de dokters hun werk hebben gedaan, komt die spuit dus in jouw arm terecht. Waardoor je helemaal beschermd bent tegen de griep. 

Helemaal? Nee, niet helemaal.griep jongen

Nadat je gevaccineerd bent, maakt je lichaam antistoffen aan tegen de griepsoorten in het vaccin. Die helpen je in de strijd tegen het virus.

Maar het kan zijn dat er onverwachts toch een griepsoort opduikt die de WGO op voorhand niet had verwacht en die dus niet in het vaccin zit. Toch is vaccineren ook dan nog altijd zinvol, want zelfs een vaccin dat niet 100% overeenkomt met de circulerende griepsoort, zal je voor een deel beschermen.

Prik en gedaan.

 

Wil je meer weten? Dan klik hier.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?