Er zit meer in led dan je denkt...

Er zit meer in led dan je denkt...

Led is overal. Je fietslichten, autolichten, televisie, verkeerslichten, straatverlichting, zaklampen,… Allemaal gooien ze de klassieke verlichting overboord en maken ze gebruik van ledtechnologie. Vooral het energiebesparende karakter maakt led interessant. Maar je kan nog veel meer met de technologie doen…

led-tattoo

Ken je bijvoorbeeld de led-tattoo? Ze zijn het resultaat van een combinatie tussen silicon silk technology en ledtechnologie. Het is momenteel nog volop in ontwikkeling, maar het implantaat zou niet groter zijn dan een rijstkorrel en wordt in een dun laagje huid geïnjecteerd. Je huid wordt zo een scherm, waarop je je tatoeage naargelang je humeur of gevoel kan veranderen.

Of wat dacht je van graffiti maken met ledtechnologie? De jongens van Bitbangers Lab in New York ontwikkelden hiervoor de machine ‘Pixelstick’. Zet om het even welke foto of afbeelding uit Photoshop (of een ander fotoverwerkingsprogramma) op een SD-kaartje, steek hem in de pixelstick en beweeg de pixelstick in de ruimte. Het beeld komt lijn per lijn met ledlichtjes tevoorschijn. Als je je fototoestel op afstand klaar houdt, kan je unieke beelden maken.

Pixelstickpixelstick

 

Ook de wereld van mode en beauty heeft led ontdekt. Zo zijn er bijvoorbeeld de led-wimpers of zitten er ledlampen in kledij.

led-kledijled-wimpers

 

Ledtechnologie is ook goed voor het milieu. Evonik, een bedrijf dat producten voor ledtechnologie ontwikkelt, toonde onlangs de mogelijkheid om met ledtechnologie water te zuiveren. UV-leds verspreiden UV-licht. Met de juiste fluentie en golflengte maakt het UV-licht de dna-moleculen van micro-organismen in het water onschadelijk waardoor de micro-organismen niet meer actief zijn en ze dus niet langer in staat zijn om zich voort te planten. Slimme UV-leds kunnen dus gebruikt worden om bacteriën onschadelijk te maken en zo water te zuiveren.

Led of spaarlamp in je slaapkamer?

Stel: je mag een nieuwe lamp kiezen. In de winkel heb je de keuze tussen een spaarlamp of een ledlamp. (De ouderwetse gloeilamp mag niet meer verkocht worden). Wat kies je dan? Een kleine vergelijking:

Hoe lang brandt de lamp?

Een spaarlamp brandt 10.000 uur, een ledlamp 25.000 uur. Ledverlichting gaat dus zeer lang mee, waardoor de lampen minder snel vervangen moeten worden. Daarnaast zijn ze ook zeer schokbestendig en haast onbreekbaar.

Hoeveel verbruikt de lamp?

Een ledlamp verbruikt minder stroom dan een spaarlamp omdat led op een lagere voltage werkt dan andere verlichting. Dat maakt ledlampen milieuvriendelijker en goedkoper in verbruik dan de spaarlamp.

Is het wel mooi licht?

Producenten van spaarlampen en ledlampen hebben de laatste jaren fors geïnvesteerd in de “lichtkwaliteit” van de lampen zodat niet alles er koud en wit uitziet als de lamp brandt. Er is nu een heel gamma van koud naar warm licht.

Een klein detail misschien nog: een ledlamp heeft geen opwarmtijd nodig, waardoor de lamp meteen brandt als je op de schakelaar duwt. Bij spaarlampen of TL-lampen moet je soms heel eventjes wachten tot de lamp aanspringt.

Hoe zit de lamp in elkaar?

Led is de afkorting voor light emitting diode of lichtuitstralende diode. Het voornaamste kenmerk van een diode is dat ze stroom in één richting goed geleidt. Hoe een ledlampje werkt, kan je hieronder bekijken.

led-comic

De chip met diode wordt gecreëerd door een zeer uitgebreid chemisch proces. Hij bestaat uit twee semiconductoren. Een semiconductor is een onderdeel dat elektriciteit geleidt. Wanneer men elektriciteit door de chip jaagt, verbinden de twee semiconductoren zich. Er komt een stof vrij, foton, en de lamp brandt.

Een spaarlamp is een kleine TL-buis. TL komt van het Franse tube liminescent, wat lichtgevende buis betekent. Bij deze fluorescentielampen zit kwikdamp in een buis waar men elektriciteit doorheen stuurt. De elektriciteit, meer bepaald de losse elektronen zullen snel door de buis bewegen en botsen met de elektronen van de kwikdamp. Bij deze botsing komt energie vrij: licht, meer bepaald ultraviolet licht. Aan de binnenkant van de buis zit fluorescerend poeder dat het ultraviolette licht omzet in het licht van de spaarlamp.

Een klassieke gloeilamp werkt helemaal anders. Een gloeilamp bestaat uit een gloeidraad in een glazen bol gevuld met het gas argon. Wanneer je op de schakelaar duwt om het licht aan te steken, wordt de gloeidraad door de stroom zodanig warm dat hij licht geeft. Dankzij het gas gaat de gloeilamp langer mee dan een gloeilamp waarbij er geen gas in de glazen bol zit.

Sinds 1 september 2009 mogen om milieuredenen geen gloeilampen meer gemaakt worden in de Europese Unie, de winkels mochten vanaf september 2012 geen gloeilampen meer in de rekken hebben en enkel nog ledlampen of spaarlampen verkopen.

Wil je meer weten? Dan klik hier.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!