Experiment: Maak je eigen olifantentandpasta!

Zelf olifantentandpasta maken? Dat kan: een eenvoudig, maar spectaculair experiment!  Je hebt er niet veel voor nodig: afwasmiddel, waterstofperoxide (H2O2) en kaliumjodide.

Maar eerst: doe handschoenen en een veiligheidsbril aan!

Giet het afwasmiddel bij de waterstofperoxide in een erlenmeyer (of ander glaswerk). Voeg daarna de kaliumjodide toe, een paar druppels is vaak al genoeg. Wat dan gebeurt, is een ketting van reacties tussen de waterstofperoxide en de jodide, wat leidt tot de vorming van water en dioxide. Het resultaat: een gigantische mousse in allerlei vormen. Hoe zit dat ineen ? Wat je ziet, is een gasontwikkeling. De gasbellen zitten vast in de vloeistof. De kaliumjodide is een katalysator, om de reactie te versnellen.

5 reacties op
Experiment: Maak je eigen olifantentandpasta!

Aäron Verschoore

Is deze reactie ook mogelijk bij gebruik van natriumjodide in plaats van kaliumjodide?

Breaking Science

Dag Aäron, bedankt voor jouw reactie. Kaliumjodide werkt hier als katalysator. Natrium is niet zo effectief als kalium in dit experiment.

lisa tamsin

Weet iemand de hoeveelheden van de ingredienten?

Breaking Science

Hi Lisa,

op deze website staat nog eens de uitleg met hoeveelheden bij: http://www.thuisexperimenteren.nl/science/peroxideschuim/peroxideschuim.htm

Zij spreken over

20 ml H2O2 (10%),

20 ml glycerine,

5 ml afwasmiddel

Succes!

Alexander

Wij hebben olifantentandpasta gemaakt volgens bovenstaand recept. Lukte om veel schuim te krijgen maar reactie verliep zeer langzaam.

Hoe kun je een snelle explosieve schuimproduktie krijgen zoals in het filmpje van Lieve Scheire?

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!