Gun jezelf wat labo-fun!

Gun jezelf wat labo-fun!

Link jij het woord ‘labo’ nogal snel aan je lessen chemie waarop je niet meteen zit te wachten? Dan is dit de gelegenheid om even stil te blijven te staan bij de wondere wereld die er achter dat woord schuilt. Want een labo is zoveel meer dan een plek waar je aan de hand van proefbuisjes chemische reacties tot stand laat komen.

Om de sfeer in zo’n labo op te snuiven trokken we naar het labo van Technopolis en spraken er met Didier Lièvre, die er meerdere keren per week workshops aan jongeren geeft. In een uur tijd geeft hij een levendige demonstratie hoe je in een labo tot interessante ontdekkingen kan komen. “Wist je dat een labo dé plek is waar je moet zijn om bijvoorbeeld een misdaad te ontrafelen? Sporen die je met het blote oog niet kan zien, kan je hier aan de oppervlakte brengen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een PCR-machine die stukjes van het DNA van de dader kan vergelijken met het DNA van de verdachten.”

 

Didier houdt halt bij een andere bijzondere machine. Het is een elektronenmicroscoop.
Met dit toestel kan je deeltjes tot een miljoen keer of meer vergroten. Het werkt op basis van een elektronendetector die wat hij detecteert omzet in een digitaal beeld. Het effect hiervan is dat je details met een ongelofelijke nauwkeurigheid kan waarnemen. Zo kan je bijvoorbeeld achter één gewoon haarsprietje een wondere wereld van structuren ontdekken.

 

 

Over materialen gesproken. Wist je dat grafeen een materiaal is dat dankzij labo-onderzoek tot stand is kunnen komen? Dit materiaal bestaat uit een twee-dimensioneel vlak van koolstofatomen en is zeer geleidend waardoor het mogelijk wordt om beeldschermen zoals televisies en tablets te plooien. Ja, je leest het goed: plooibare schermen. Als dat niet cool is!

Wil je meer weten? Dan klik hier.

In een labo gebeuren soms best gevaarlijke dingen. Neem nu bijvoorbeeld dat je wil testen of een bepaald type plastic giftige stoffen bevat. Hoe ga je dan te werk? “In onze afzuigkasten kan je allerlei materialen aan hoge temperaturen blootstellen zodat je kan observeren welke stoffen er vrij komen. Het grote voordeel van zo’n kast is dat je ze kan afsluiten en je zo kan beschermen tegen de giftige gassen die tijdens het opwarmingsproces aan de oppervlakte komen.” Afzuigkasten worden voor heel wat toepassingen, ook buiten het labo gebruikt. De industrie gebruikt ze onder meer bij het testen van verven en vernissen.

 

Ons bezoek aan het labo heeft ons alvast geleerd dat er hier spannende zaken gebeuren. En dan hebben we het nog niet gehad over hoe droog ijs, ook wel vaste koolstofdioxide genoemd, mist kan verspreiden. Of over testen die zwart op wit bewijzen dat zonnecrème effectief geen UV-licht doorlaat. Of over hoe je bakpoeder kan laten bruisen door er wat azijn aan toe te voegen... Het klinkt als toveren maar in een labo is het puur realiteit.

Magie en innovatie

Didier voegt eraan toe dat er ook op het vlak van hersenonderzoek vandaag baanbrekende experimenten in labo’s plaatsvinden. “Om het effect van licht op hersenweefsel zo precies mogelijk te kunnen meten, worden er labotesten uitgevoerd waarbij licht in het hersenweefsel geïnjecteerd wordt.” De ernst waarmee Didier dit zegt, maakt duidelijk dat dit geen science fiction is.

Verschillende labo's

Je merkt vermoedelijk al op dat er verschillende types labo’s zijn. Zo kan je een politielabo niet vergelijken met een ziekenhuislabo of een geologisch of forensisch labo. Maar of het nu om het onderzoek van bloed, urine, lichaamsvochten, de aardbodem of dode lichaamscellen gaat, labo-onderzoek opent een microscopische wereld waarbij de details allerlei
kostbare informatie onthullen.

Na kennismakingmet de wereld van labo’s rest er nog een belangrijke vraag voor Didier. Wat maakt dat hij zich al op jonge leeftijd aangetrokken voelde om in een labo-omgeving allerlei proefjes te doen?
“Ik heb altijd willen weten hoe de natuur in elkaar steekt. In een labo kan je bepaalde natuurlijke fenomenen van dichtbij bestuderen. en zo kan je Dat je wonderbaarlijke dingen dan op basis van je bevindingen logisch kan verklaren; dat op zich fascineert me.”

Word een laborant

Op onze pagina "'t is aan jou" vind je verschillende experimentjes die je zelf kan proberen.

Wat doet een laborant?

Ga op onze pagina over de jobs in de chemische sector en ontdek wat een laborant allemaal doet.

Lees ook het artikel over Michel, een echte laborant.

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!