Het zit ‘em in je sneakers

Het zit ‘em in je sneakers

Iedereen heeft ongetwijfeld een paar sneakers of sportschoenen in zijn schoenenkast liggen. Loop de eerste de beste schoenenwinkel binnen en je vindt er een muur vol. Zelfs exclusieve designermerken zoals Dirk Bikkembergs, Jill Sander, Paul Smith, Martin Margiela hebben sneakers in hun collectie opgenomen. De sneaker is niet enkel een comfortabele sportschoen maar ondertussen ook een fashion statement geworden met iconische waarde. Zo heeft de sneaker een plaatsje aan ieders voeten verworven.

Wil je weten welke sneaker het best bij je persoonlijkheid past? Check even deze test van Quibblo.

Maar voor sommigen gaat de liefde veel verder, de sneakerheads. Ze dragen niets anders aan hun voeten, zijn geabonneerd op verschillende sneakermagazines schrijven, kennen alle antwoorden van de ‘Guess the sneakers’-apps op je smartphone,… Chad Gevaert uit Antwerpen is zo iemand. Hij heeft zijn eigen sneakerblog www.sneakersdelight.com en reist regelmatig rond de wereld op zoek naar het perfecte paar sneakers.

Chad Gevaert sneakers“Mijn fascinatie heeft veel te maken met de tijd die ik als kind doorbracht in New York. Daar heerst een echte ‘sneakercultuur’ die mij sterk beïnvloed heeft. De fascinatie is enkel versterkt door naar hiphop te luisteren en omringd te zijn door sneakerheads. Tegenwoordig ben ik er 24/7 mee bezig.”

Chad heeft ondertussen tientallen paren sneakers en vult zijn collectie continu aan. “Ik koop mijn sneakers puur op gevoel. Wat ik dope vind, koop ik. Een van de paren waar ik het meest trots op ben, is de Nike Air Max 1 ‘Patta x Parra’. Het was meteen ook mijn duurste aankoop, er zijn maar enkele exemplaren van gemaakt. Ook met mijn Ronnie Fieg x Asics Gel Lyte V ‘Volcano’ ben ik zeer blij. Er is slechts één paar waar ik spijt van heb, ik heb een paar jaar geleden bij Flight Club in NY een paar Jordan Spizike gekocht waarvan ik het mij nu beklaag. Ik draag ze nooit. Ik kijk voortdurend uit naar nieuwe modellen, ik heb altijd wel enkele sneakers op mijn verlanglijstje staan.“

Zoals de meeste sneakerheads shopt Chad niet alleen in ons land om zijn collectie aan te vullen. “In België koop ik ze bij Avenue in Antwerpen. Daar hebben ze echt een goeie selectie. Andere shops waar ik regelmatig koop, zijn Woei (Rotterdam), Flight Club (NY) en Solebox (Berlijn). Als ik een paar niet vind, zoek ik meestal op eBay of andere online platformen.”

You can sneak around

Het verhaal van de sneaker begint in 1916 bij Keds, een merk dat vandaag de dag nog steeds bestaat. Zij creëerden de eerste atletische schoen met veters. Deze schoen is ook de eerste officiëEerste sneakerle sneaker. Ze waren namelijk zo stil dat je er onopgemerkt mee kon rondsluipen, in het Engels: ‘you can sneak around’. De term sneaker is geboren.

Sneakers zijn in de loop der jaren een lifestyle-statement geworden. Zo zijn er verschillende muziekstromingen die hun sneaker hebben waar ze bij zweren. De Converse associëren we met de punkscene, en de Adidas met de hiphopscene. Ook de sportwereld heeft een belangrijke invloed gehad op de sneakercultuur. Binnen de skatewereld zal je heel wat sporters Vans zien dragen. Nike ontwierp dan weer heel wat sneakers met een andere sport in het achterhoofd: basketbal.

Ondertussen zijn heel wat sneakers iconisch geworden en herkennen we het merk in één oogopslag. Doe zelf even de test met de gratis app van Tapgang “Guess the sneaker” voor iPhone en Android.

De anatomie van de sneaker

De originele sneakers werden gemaakt met stukken overschot van rubber. Vandaag de dag staan comfort, ondersteuning en een natuurlijk gevoel centraal bij het dragen van een sneaker. Elk merk laat bij de kunststoffenfabrikanten zijn eigen mengeling voor de zolen maken, vaak verschillende mengsels voor verschillende type sneakers. Je kan je schoen dus helemaal ‘op maat’ kiezen: je sport, harde of zachte zool, je lichaam, de manier waarop je loopt, extra ondersteuning, ,… Uitproberen in de winkel is de boodschap!

Een stof die vandaagEvonik Sneakers veel gebruikt wordt in sneakers, is VESTAMID® van Evonik. Dit is een polymeer, een ketting van monomeren. Wanneer je verschillende schakeltjes of monomeren met elkaar verbindt, krijg je iets anders. De schakel wordt een ketting, het monomeer wordt een polymeer. VESTAMID® is bovendien thermoplastisch: bij verhitting wordt het zacht. Het werkt als een kussen dat de spieren en gewrichten ondersteunt en ervoor zorgt dat je natuurlijk blijft lopen. © Evonik

Maar misschien zit er in je sneaker een heel andere chemie? Adidas en BASF werken al meer dan 20 jaar samen aan onderzoek en ontwikkeling van hoogtechnologische sportschoenen. Zo ontwikkelde BASF de ultralichte schuimkorrels ‘Infinergy’. Het is een combinatie van een thermoplastisch polyurethaan en polyetheen. Het heeft de eigenschap om goed schokken te absorberen maar is tegelijkertijd ook bijzonder veerkrachtig. Deze korrels worden gebruikt voor de middenzool van de Adidas Energy Boost waarmee lopers niet alleen heel comfortabel lopen maar ook bij elke schok een deel van de energie terug krijgen wat hen extra voordeel oplevert.

Of ben je eerder een voetballer? Heb je dan ijzeren studs of plastieken studs? Tegevoetbal sneakersnwoordig zijn het meest gebruikte type studs verwisselbare studs die je afhankelijk van (de staat van) het veld kan aanpassen op de zolen. Die zijn meestal gemaakt van rubber of plastic. En in je schoen zitten nog meer hoogtechnologische kunststoffen, zoals Tepex van LANXESS. Een zeer licht product dat de zool toch verstevigt en de voet stabiliseert en ondersteunt. © LANXESS

Wil je meer weten? Dan klik hier.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?