Hoe slim is jouw t-shirt?

Hoe slim is jouw t-shirt?

Beeld jezelf in op een festival, op trektocht, op het strand of op scoutsweekend: zalig! Behalve dan die hardnekkig zoemende en stekende insecten.
De oude Romeinen smeerden een brouwsel van azijn op hun hoofd en voeten om insecten af te weren. Dat hoef jij gelukkig niet meer te doen. Je hoeft in principe zelfs niet te spuiten of te smeren, want dankzij een aantal chemische slimmigheidjes, kan je nu kledij kopen die niet alleen insectenwerend is, maar ook UV-straling blokkeert of modder en vuil zo van je laat afrollen.

Vrij van insecten dankzij permethrine

permethrine

Je had je de avond voordien helemaal ingesmeerd met muggenmelk en toch ben je gestoken. Het kan wel eens zijn dat een mug los door je T-shirt heeft gestoken en je T-shirt smeer je natuurlijk niet in.

Zou het niet geweldig zijn als muggen gewoon niet meer op je kledij gaan zitten? Dat kan, want er bestaat insectenwerende kledij die je zo in de winkel kan kopen.

Het geheim van het insecten'schild' in je T-shirt is het gebruik van permethrine. Dat is de synthetische versie van een stof die mensen al eeuwen uit een soort uit de kluiten gewassen madeliefje halen. Zo gebruikte Napoleon de natuurlijke versie van permethrine om zijn leger vrij te houden van vlooien en  luizen.

Maar ook het hedendaagse Amerikaanse leger gebruikt de - synthetische - variant in zijn kledij om zich in Afghanistan tegen malaria te kunnen beschermen.

Hoe het exact werkt, is een goed bewaard handelsgeheim, maar wat we wel weten is dat de fabrikant het synthetische permethrine stevig door de vezels van de kledij weeft. De stof tast daardoor het centrale zenuwstelsel van de insecten aan als ze landen op je T-shirt. Het weert de insecten dus niet echt af, maar ze kunnen niet meer bewegen of in actie komen.

Beschermd tegen UV dankzij bemotrizinol

De lichte, luchtige T-shirt die je op het strand draagt, beschermt je ongeveer even goed als een zonnecrème factor 10. Dat is al wel wat, maar nu ook weer niet zo veel.

bemotrizionol

Tegenwoordig bestaat er echter kledij die je extra tegen de zon beschermt en die de bescherming gemakkelijk opdrijft tot een factor 50. En dat allemaal zonder te smeren!

Die UV-beschermende textielen zijn behandeld met kleurloze kleurstoffen of chemische producten met klinkende namen als bemotrizinol of octyl methoxycinamaat. Deze stoffen absorberen de UV-straling voordat ze je huid bereikt en werken eigenlijk als een permanente zonnecrème voor je kleren.

Als de kledij UV kan absorberen, staat er ergens een UFP-melding op het label die je vertelt hoe goed je wordt beschermd. Maar euh,... je moet je natuurlijk nog wel insmeren op de plekken die niet door je kleren worden beschermd. Anders zie je na die lange stranddag nog steeds zo rood als een kreeft.

Nooit meer vuile kleren dankzij Nanofics

Zou het niet mooi zijn om:

  • in de modder te vallen (of bewust te gaan liggen als je dat graag doet), weer recht te staan en nog steeds propere kleren te hebben?
  • door een diepe plas te fietsen en toch droge schoenen te hebben?
  • bier over je heen te krijgen tijdens een festival en er de volgende twee dagen toch fris bij te lopen?

Dat is geen toekomstmuziek meer, want ingenieurs hebben een stof ontwikkeld die ze als een laagje op je kledij kunnen aanbrengen en die allerlei vuil en vloeistoffen afstoot.

Europlasma, een Belgisch nanotechnologie bedrijf, ontwikkelde Nanofics. Met behulp van plasmatechnologie brengen de ingenieurs een onzichtbaar waterafstotend laagje aan dat ongeveer 1000x dunner is dan een mensenhaar.

Werkt het echt?   Tijdens het Vier-programma Scheire en de Schepping deden ze de proef. 

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!