Hoe wek je een dino weer tot leven?

Hoe wek je een dino weer tot leven?

Hoe haalbaar is het om dinosaurussen terug tot leven te wekken zoals ze doen in de film Jurassic World? Volgens Hollywood is het een simpel proces, maar in werkelijkheid bevat het recept voor een levende dino een aantal erg moeilijk te verkrijgen ingrediënten.

Je hebt nodig:

  1. Eén levende dino eicel (of een eicel van een dier dat er op lijkt).
  2. (bijna) compleet dino DNA.
  3. Een dino (of een dier dat er op lijkt) die een dino-embryo kan laten groeien en geboren laten worden.

Eens je die ingrediënten hebt verzameld, gaat het proces als volgt: je neemt de eicel van het dier dat op de dino lijkt en haalt daar de kern uit. Op de plaats die vrijkomt, prop je het dinosaurus DNA. Die eicel-met-dino-DNA laat je groeien tot een klein embryo dat je dan inplant bij een dier die het embryo verder kan laten groeien.

Zoals ik het hierboven beschrijf, lijkt het best haalbaar. Alsof je het zou kunnen uitvoeren met twee plastiek potjes en een Zwitsers zakmes. Maar het proces zorgt voor een paar moeilijk te overwinnen hersenbrekers.

1. Welk dier kan een dino-embryo laten groeien? Dino's bestaan niet meer, maar er lopen nog wel afstammelingen van de grote reptielen rond. Zo stamt je huis-, tuin- en keukenkip rechtstreeks af van de velociraptor en dat maakt het een mogelijke kanshebber om een dino-embryo groot te brengen.

Onderzoekers zouden genen van een kip kunnen mengen met die van een velociraptor (dat hebben ze al min of meer gedaan). Het resultaat dan zou een soort kipdinosaurus zijn met veren, een lange staart en tanden. Niet direct de machtige T-rex die je in gedachten had waarschijnlijk.

2. Waar vind je dino-DNA? In Jurassic Park halen ze het dino-DNA uit een prehistorische mug, maar dat is weinig realistisch. Zelfs als je DNA in perfecte omstandigheden bewaard, gaat het maar een paar miljoen jaar mee.
Dinosaurussen verdwenen al 65 miljoen jaar geleden van de aardbol en hun DNA is dus niet meer bruikbaar. Maar niet getreurd: je zou je geld eventueel kunnen inzetten op het synthetisch in elkaar knutselen van het DNA, maar de kans is erg, erg klein dat dat bij dino-DNA lukt.

3. Waar vind je een dino eicel? En dan heb je nog een levende eicel nodig die het synthetisch gemaakte dino-DNA kan dragen. Zo hebben we er jammer genoeg geen liggen. Als je tevreden bent met een kiposaurus, kan dat dier eventueel een alternatief bieden.

Samenvattend: om een échte dinosaurus te maken hebben we perfect bewaard dino-DNA nodig (dat we niet hebben), een levende moederdino (die niet meer bestaat) en een levende dino eicel (die we ook niet hebben en nooit gaan hebben). Het lijkt dus dat levende dino's een verre droom zullen blijven. Maar niet getreurd: met mammoeten lukt het ons misschien wel.

Mammoet mixen

De wolharige mammoet liep tot vierduizend jaar geleden rond in het Noorden van Siberië en er zijn veel perfect bewaarde DNA-stalen van te vinden. Daarnaast lijkt de mammoet op de Aziatische olifant, dus die olifant zou een eicel kunnen doneren en als 'draagmoeder' kunnen dienen voor onze babymammoet. Op die manier hebben we alle ingrediënten die we nodig hebben om mammoeten opnieuw op de aardbol te laten rondlopen.

Het is zelfs zo realistisch dat onderzoekers er volop aan werken. Door de genen van de Aziatische olifant te mixen met een aantal belangrijke mammoetgenen die zorgen voor onder andere koudeweerstand, haargroei en 

kromme slagtanden, kom je al een heel eind in de buurt van de echte mammoet.

In maart 2015 slaagden onderzoekers van de universiteit van Harvard er in om mammoet-DNA te mixen met olifanten-DNA. Wat de wetenschappers nog niet deden was die cellen dan inplanten in een echte olifant om zo een nieuwe mammoet te laten groeien. Dat probeerden onderzoekers in het verleden al wel eens om de uitgestorven steenbok terug tot leven te wekken. Dat liep jammer genoeg niet zo goed af.

Even niet meer uitgestorven

In 2009 mixten onderzoekers de genen van de allerlaatste steenbok - die in de Pyreneeën leefde en recent was

 gestorven - met de genen van een geit.

De cellen werden ingeplant bij een geit-draagmoeder en zij baarde een steenbokkalfje. Een historisch moment: voor het eerst in de geschiedenis werd een uitgestorven diersoort terug tot leven gewekt. Het beestje stierf jammer genoeg na tien minuten en de steenbok stierf weer even snel uit als hij tot leven was gewekt.

Maar toch: stel dat je twee keer in je opzet slaagt en op die manier een mannetje en een vrouwtje van dezelfde soort op de wereld kan zetten, dan kunnen die na verloop van tijd échte nakomelingen maken en zo de wereld weer herbevolken met nieuwe steenbokken, mammoets of dinosaurussen.

...of uitgestorven dodo's, kikkers of Ierse rendieren. De organisatie Revive & Restore die zich inzet om uitgestorven dieren weer tot leven te wekken, heeft zijn verlanglijstje alvast klaar staan.

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!