Jouw perfect match? Hier komt de app!

Jouw perfect match? Hier komt de app!

Aantrekkingskracht. Pure wetenschap?

Een app die je op basis van je genetisch materiaal en je profiel op sociale media aan de ideale partner matcht? Klinkt het als science fiction? Niets is minder waar. In de Verenigde Staten wordt deze maand zo’n app gelanceerd. En wat je misschien nog meer zal verbazen is dat deze app gebaseerd is op een aantal wetenschappelijke studies die aangeven dat onze feromonen bepalen wie we aantrekkelijk vinden. Maar feromonen, wat zijn dat precies?
We stelden de vraag aan Veerle Darras, professor endocrinologie aan de KU Leuven.

De sexy geur van feromonen

 

“Zowel hormonen als feromonen zijn stoffen die door het lichaam worden aangemaakt om boodschappen over te brengen. Hormonen doen dat binnen je lichaam. Feromonen daarentegen hebben als functie signalen naar je soortgenoten over te brengen. Ons lichaam scheidt feromonen onder meer af via de huid. De waarneming ervan gebeurt via onze reukreceptoren.” Betekent dit dat we feromonen kunnen ruiken en op basis van die geur tot de andere kunnen aangetrokken of afgestoten worden? “We detecteren feromonen vooral via onze neus. Bij dieren gebeurt dit ook via het Vomeronasaal Orgaan (VNO), dat zich ergens tussen de neus- en mondholte bevindt. Zeker bij een slang is dit reukorgaan sterk ontwikkeld. ”

De paringsdans bij varkens

Maar in een cultuur waarin we onze lichaamsgeur maskeren door ons te wassen en ons te parfumeren, hoe kunnen de feromonen dan nog hun werk doen? Hoe kunnen ze dan nog via hun geur boodschappen naar onze soortgenoten overbrengen? “Bij mensen is het opnemen van die geur meestal geen bewust proces en hoeft dit niet noodzakelijk een reactie op te wekken. Bij dieren zien we echter heel duidelijk dat feromonen het paringsgedrag beïnvloeden. Bij zeugen die een eisprong hebben, merken we een duidelijk stereotiep gedrag wanneer ze de feromonen van hun mannelijke soortgenoten ruiken. Ze gaan dan spontaan een houding aannemen waarmee ze aangeven dat ze bronstig en klaar zijn om te paren.”

Feromonen bij dieren en mensen

Kunnen we op basis van dit gedrag dat bij varkens werd vastgesteld poneren dat zich een gelijkaardig fenomeen bij de menselijke soort voortdoet? “Er is geen essentieel verschil tussen de werking van feromonen bij dieren en mensen. Alleen is het evidenter om bij dieren een groot aantal experimenten te doen waardoor we bepaalde stereotiepe gedragingen makkelijker kunnen aantonen. Komt daarbij dat bij de mens de hersenen in grote mate z’n gedrag sturen waardoor het moeilijker wordt de effecten van feromonen te distilleren . Maar van sommige feromonen kunnen we ook bij de mens de sterotiepe effecten voorspellen. Denk maar aan baby’s die de geur van de borst van hun moeder herkennen. Zij reageren onmiddellijk op de feromonen die het lichaam van hun moeder produceert en draaien zich naar de borst om te zuigen.”

Wil je meer weten? Dan klik hier.

De feromonen van de koningin

Feromonen zijn er dus niet alleen om seksuele boodschappen aan onze soortgenoten over
te brengen. Betekent dit dat er nog andere types feromonen zijn? “Feromonen zijn signaalstoffen die een organisme afgeeft om te communiceren met anderen. Dat hoeft niet noodzakelijk met voortplanting te maken te hebben. Bij bijen zal de koningin een bepaald feromoon afscheiden dat de eierstokfunctie van de werksterbijen die haar verzorgen, stillegt. Zo kan zij als enige bevruchte eitjes leggen en haar hofhouding onder controle houden. Daarnaast beschikt de bijenkoningin ook over tal van andere feromonen die haar helpen om de hele kolonie in het gareel te houden. Zo zijn er bijvoorbeeld feromonen die de werksters stimuleren haar en haar nakomelingen te voeden en te verzorgen. ”

Spoorvolgferomonen

Feromonen die helpen om de maatschappelijke structuur bij bijen te ordenen. Waar de natuur allemaal niet aan gedacht heeft! Zo kunnen mieren een bepaald soort feromoon afscheiden waarmee ze een geurspoor aanleggen dat hun koloniegenoten kunnen herkennen en waarmee die de weg naar een voedselbron kunnen vinden. Vissen beschikken dan weer over een feromoon waarmee ze hun reisgenoten kunnen verwittigen dat er gevaar op komst is.

Smart nature

Maar terug naar de mens. Kunnen we ervan uitgaan dat vrouwen in hun vruchtbare periode een feromoon afscheiden dat hen aantrekkelijker maakt voor het andere geslacht? “Echte harde bewijzen bestaan er niet. Toch wijst het onderzoek dat tot nu toe verricht werd,
in die richting. Zoals er ook onderzoek is dat aantoont dat we ons, wanneer we ons willen voortplanten, meer aangetrokken voelen tot de geur van genetisch materiaal dat niet te sterk op dat van ons lijkt.“ Ook hier toont de natuur hoe vernuftig ze in elkaar steekt. Via de feromonen stimuleert ze ons om voor genetische diversiteit te kiezen. Want dat maakt ons sterker en helpt ons om ook in veranderende omstandigheden te overleven.

Don’t push it. Let it happen naturally!

En als we de natuur nu eens een handje zouden toesteken? Door bepaalde lokstoffen te fabriceren die bij dieren al bewezen hebben dat ze het andere geslacht aantrekken.
Zou ons dat niet helpen om de partner met het geschikte DNA naar ons toe te leiden?
“Het is niet toevallig dat in parfums de geuren van bepaalde feromonen verwerkt worden. Denk maar aan muskus, een geur die bij meerdere diersoorten als seksueel aantrekkelijk ervaren wordt en die in bepaalde parfums gebruikt wordt. Maar laten we wel wezen, ook hier is matigheid geboden.” We hebben de boodschap begrepen. Seksferomonen hebben hun functie maar laten we vooral niet overdrijven en bij het contact met het andere geslacht ook ruimte laten voor de spontaniteit. Het zou wel eens kunnen dat die de liefde nog beter dan een app weet te stimuleren...

Ontdek ook ons vorig artikel daarover :Chemie van de liefde

 

 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!