Klaar voor de examens? Leer je hersenen kennen!

Klaar voor de examens? Leer je hersenen kennen!

Nu de examens op school snel naderen, is het hoog tijd om al je energie te richten op de blokperiode. En nu we het toch over energie hebben: dat is precies waar het bij de werking van onze hersenen allemaal om gaat. Maar dat is uiteraard niet het enige! Om optimaal te kunnen werken, hebben we ook neurotransmitters nodig. Dat zijn moleculen die instaan voor het doorsturen van informatie. Inderdaad ... ons brein houdt wel van wat chemie! Sta je al in de startblokken? Maak dan eerst even een korte reis door onze eigen 'boordcomputer', zodat je perfect weet wat er allemaal nodig is.

Zonder energie en neurotransmitters zijn onze hersenen 'plat'. Het is dan haast onmogelijk om te begrijpen wat je leerkracht uitlegt, om de informatie die je ontvangt op te slaan en vooral … om al deze info te leren, te onthouden en tijdens de examens opnieuw te formuleren. Samengevat: zonder energie en neurotransmitters is ons brein niet in staat om informatie door te sturen.

100 miljard neuronen in je hoofd

Hoe werkt het? Onze hersenen zijn een complex orgaan. Ze bestaan uit zo'n 100 miljard neuronen! Dat zijn zenuwcellen die met zeer hoge snelheid informatie uitwisselen. Elk neuron kan zich aan 10.000 andere neuronen hechten. Dit geeft je al een idee van de immense complexiteit van de netwerken die zo ontstaan en die vlak onder onze schedel in beweging zijn.

De communicatie tussen deze neuronen gebeurt aan de hand van verschillende soorten signalen, zoals elektrische signalen maar ook chemische signalen. Dat zijn de befaamde neurotransmitters. Die stoffen brengen de informatie van één neuron over naar een ander. Voor alle duidelijkheid: neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de neuronen worden geproduceerd.

Onze hersenen bestaan in feite uit drie grote delen. De diepste laag noemen we het reptiele brein. Dit meest primitieve deel regelt ons metabolisme, onze reflexen en onze basisbehoeften zoals eten, vechten, vluchten bij gevaar …

De tussenlaag zijn de limbische hersenen. Hier ontstaan en ontwikkelen zich onze emoties. Ten slotte is er het oppervlakkige en meteen ook grootste deel: de hersenschors. Dankzij onze hersenschors kunnen we redeneren, een taal leren en ons abstracte zaken inbeelden. Deze 'cortex' bepaalt dus onze intelligentie.

Ben je nog mee? Nu je een algemeen beeld hebt van je eigen 'boordcomputer', gaan we eens kijken hoe deze wordt gevoed!

 

Wil je meer weten? Dan klik hier.

De basiscel in de hersenen is dus het neuron. Deze cel lijkt een beetje op een boom. Vanuit de kern vertrekken er soorten vertakkingen of dendrieten. Ze slaan de informatie op die andere neuronen doorsturen. Vanuit de kern vertrekt ook een soort stam: het axon. Aan het uiteinde van het axon vind je een wortel met meerdere vertakkingen. Via deze wortels sturen de neuronen informatie naar andere neuronen.

Deze informatie krijgt de vorm van een chemische molecule: de neurotransmitter. Er bestaan verschillende soorten, maar elk neuron maakt slechts één soort neurotransmitter aan (of één bepaalde familie van neurotransmitters).

Deze moleculen kunnen de neuronen prikkelen of juist 'kalmeren' (of 'inhiberen' in vaktermen). Het doel is om een goede balans te vinden tussen prikkeling en kalmering.

Een rijke cocktail van onmisbare moleculen

Een van deze neurotransmitters heet acetylcholine. Deze molecule is belangrijk voor het geheugen en om zaken te leren. Maar dit is zeker niet de enige molecule die van tel is tijdens het studeren! Zo is er ook serotonine. Deze molecule is verantwoordelijk voor ons humeur. Als ze talrijk aanwezig is, maakt ze ons optimistisch en rustig. Belangrijk bij het studeren dus! Om onze motivatie een boost te geven, heb je dopamine nodig. Die stof stimuleert meerdere zones van de hersenen.

Ook twee andere neurotransmitters spelen een grote rol tijdens het studeren: glutamaat en adrenaline. Glutamaat is de meest voorkomende neurotransmitter. Als deze in een te kleine hoeveelheid aanwezig is, heb je moeilijkheden om zaken te leren en te onthouden. Maar wanneer de examens eraan komen, komt er adrenaline vrij die je dan net weer een fysieke en mentale boost geeft.

Een beetje last van hoofdpijn na al deze informatie? Geen paniek!
Misschien een teken van vermoeidheid? Neem dan even wat rust en laad je batterijen weer op tijdens een goede nachtrust. Je grijze massa zal je dankbaar zijn! Dat is trouwens een ander geheim voor geslaagde examens.

Toch kan het ook zijn dat je hersenen voeding nodig hebben. In het algemeen werken ze vooral op glucose. Ideaal gezien eet je elke dag evenwichtige maaltijden en drink je regelmatig en voldoende (1,5 liter per dag).

Dit zijn enkele voedingsmiddelen die je helpen om je beter te concentreren:
• Honing: helpt je wakker te blijven en te ontstressen;
• Rozemarijn: zorgt voor een goede doorstroming van het bloed in de hersenen en bevordert de aandacht en het geheugen;
• Chocolade: je hersenen zijn er gek op, vooral op pure chocolade (uiteraard met mate consumeren);
• Groene thee en guarana: groene thee heeft een weldadig effect op de waakzaamheid, de concentratie en het geheugen. Guarana wordt door indianen in het Amazonegebied gebruikt als een middel tegen stress en vermoeidheid.

Op deze link vind je een speciaal menu voor tijdens de blok.

Maar een juiste voeding is niet alles! We geven je graag nog de volgende tips:

• Zorg voor een opgeruimde en aangename studeerplek. Zo verlies je geen tijd met het zoeken naar notities of je nietmachine … Ook is natuurlijk daglicht veel beter om te studeren en moet je een comfortabele stoel hebben.
• Uiterst belangrijk zijn goed slapen, goed eten en goed bewegen. 's Avonds laat opblijven voor The Walking Dead met een emmer popcorn is 'not done'! :-p
• Over het algemeen is je concentratie 's ochtends het best. Langslapers opgelet dus!
• Je bent geen robot, dus las af en toe een welverdiende pauze in. Elk uur even 10 minuten ontspannen is ideaal.
• Let op je ademhaling, ook dat helpt. Adem diep in en adem rustig weer uit. Herhaal dit tien keer.
• Vermijd zaken die je afleiden.
• Beloon jezelf: dat is goed voor je brein. Telkens wanneer je je gedurende een bepaalde tijd hebt geconcentreerd, gun je jezelf een deugddoende beloning.

Met deze tips ben je helemaal klaar voor de examenperiode … Veel blokplezier!

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?