Koper voor een goede gezondheid

Koper voor een goede gezondheid

De herfst staat voor de deur en dus liggen ook verkoudheden op de loer. Maar wat kun je doen om niet ziek te worden, denk bijvoorbeeld eens aan koper!

Koper is alomtegenwoordig in ons leven en bovendien biedt dit metaal heel wat voordelen, met name voor onze gezondheid!

De jacht op microben is geopend

Koper heeft een antibacteriële werking. Wanneer het op een voorwerp wordt aangebracht, kan het metaal ervoor zorgen dat microben zich minder snel uitbreiden op het oppervlak. Denk maar aan de koperen kookpannen in de voedingssector of de grote kuipen om bier in te brouwen.

Dankzij zijn antibacteriële werking vernietigt koper ongewenste micro-organismen en bacteriën. Daarom wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt voor waterleidingen. Vroeger gebruikte men daar lood voor, maar dat bleek giftig te zijn!

Ook op het veld, en meer bepaald in de wijngaarden, wordt koper ingezet: om te voorkomen dat ziektes de oogst vernielen. Wijnbouwers besproeien hun wijnstokken dan met de zogenaamde ‘Bordeauxse pap’, een mengeling van koperoxide en water, om ze te beschermen.

 

 

 

In luchthavens, ziekenhuizen, scholen ...

Koper maakt steeds meer zijn opwachting ... rondom ons. De antibacteriële werking is namelijk bijzonder interessant voor veel managers van ziekenhuizen, openbare vervoersinstanties, stations, luchthavens, scholen en alle andere plaatsen waar elke dag opnieuw heel wat mensen samenkomen!

Wist je bijvoorbeeld al dat sommige ziektes zoals verkoudheden of de griep niet alleen door contact met andere mensen verspreid worden, maar ook door contact met de voorwerpen die ze aanraken?

Daarnaast kunnen de virussen en bacteriën die we uitstoten wanneer we ziek zijn (wanneer we hoesten, niezen, onze neus snuiten of over onze mond wrijven en vervolgens alles met onze handen aanraken) nog uren en zelfs dagen overleven op de oppervlakken waar we ze onopzettelijk achterlaten!

Slechts één missie: de levensduur van microben beperken

Daarom wordt er steeds meer koper gebruikt voor tal van voorwerpen die we regelmatig met onze handen aanraken. Denk maar aan de deurklinken in scholen, de steungrepen en leuningen in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en rusthuizen, de toonbanken aan de stationsloketten, of de metalen handgrepen en platen op deuren om ze open te duwen.

Als men dit efficiënte en duurzame materiaal gebruikt (het verslijt niet en de antibacteriële werking gaat niet verloren) voor oppervlakken die vaak aangeraakt worden, wordt de besmettingsketen onderbroken. En uit de praktijk blijkt dat dit zelfs heel goed werkt, ook in ziekenhuizen, waar patiënten verzorgd en zeker niet ziek(er) moeten worden! Lees dit artikel over de resultaten van een onderzoek.
Ben je al overtuigd? Let wel op: de beste manier om verkoudheden te voorkomen is nog altijd regelmatig je handen wassen.

Klik op de beeld en lees ook een artikel over bacteriën op de smartphones.

Wil je meer weten? Dan klik hier.

Hoewel microben vaak nog dagenlang kunnen overleven op alledaagse materialen, vernietigt koper de virussen (griep, gastro-enteritis) en bacteriën (en dan vooral bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica) binnen 20 tot 29 minuten, zo stelt het Europees Koperinstituut.

Hoe gaat het in zijn werk?

Koper doodt bacteriën door middel van verschillende mechanismes die soms tegelijkertijd in werking treden:

  • Het breekt kalium of natriumzout af, waardoor de bacteriën afgeremd worden.
  • Het verstoort het ‘osmotische’ evenwicht van de bacteriën.
  • Het bindt zich aan proteïnes die geen koper nodig hebben en verstoort zo de levenscyclus van de microben.
  • In bepaalde omstandigheden helpt het waterstofperoxide te vormen, dat oxidatieve stress veroorzaakt en ongewenste microben vernietigt.
  • Het beschadigt het DNA van de bacteriën.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?