Nagellak voor dummies

Nagellak voor dummies

De Oude Egyptenaren verfden hun vingernagels met henna en nog niet zo heel lang geleden maakte men zelfs nagellak door restjes filmtape samen met alcohol, wonderolie en kleurstof in een blender te proppen.

De huidige technieken om nagellak te produceren, gaan gelukkig een stapje verder.

De niet zo geheime ingrediënten van nagellakNagels

Fabrikanten houden hun nagellakrecepten geheim. Logisch ook, want ze investeerden een hoop geld om het perfecte mengsel te laten ontwikkelen door chemisch ingenieurs.

We kunnen je dus jammer genoeg niet vertellen wat is het exacte inhoud van een nagellak van een bepaald merk, maar er zijn wel een aantal hoofdbestanddelen die altijd terugkomen.

1. Nitrocellulose. 
Nitrocellulose legt een beschermend laagje bovenop je nagellak. Dat laagje mag zich niet te snel vormen omdat de nagellak onder de toplaag eerst moet drogen. Vergelijk het met pudding: daar droogt het toplaagje zo snel dat de pudding daaronder vloeibaar blijft. Dat willen we niet.

2. Weekmakers en synthetische harsen. 
Omdat nitrocellulose van zichzelf moeilijk aan nagels blijft hangen, voegen fabrikanten er nog weekmakers en synthetische harsen aan toe. Die maken je nagellak minder broos en beschermen je verse nagelwerk onder andere tegen water en zeep.

3. Kleurstoffen en oplosmiddel. 
Nitrocellulose en weekmakers geven nog geen kleur aan je nagellak. Daarvoor heb je extra kleurstoffen nodig die worden opgelost in een oplosmiddel

Zonder het oplosmiddel zou de nagellak al hard worden in het flesje en kan je hem niet uitsmeren.
Als je de nagellak op je nagel smeert, verdampt het oplosmiddel en dat ruik je. Daarom wapper je ook met je handen: het oplosmiddel zal dan sneller verdampen en als dat eenmaal verdwenen is, zal de rest van de nagellak hard worden.

In the mix

PalletFabrikanten sturen deze stofjes (nitrocellulose, synthetische harsen, weekmakers en pigmentpasta) door een aantal rollen die het allemaal goed fijnstampen en mixen. Daarna komt het goedje in een grote mixketel terecht die de pasta vermengt met het oplosmiddel. Tot slot worden nog zaken zoals parfums toegevoegd.

Wist je trouwens dat er vaak fijngestampte visschubben aan het mengsel worden toegevoegd? Ze noemen dat ook 'guanine' en het zorgt voor de paarlmoeren glans op je nagels.
Daarna is de nagellak af en pompen grote machines het in de kleine flesjes die je in de winkel kan kopen.

Nagellak lijkt dus een simpel stofje in een flesje, maar er komen toch een hoop specialisten bij kijken die zorgen voor de perfecte kleurmenging, de optimale droogtijd én daarbij continu een oogje houden op de veiligheid van het productieproces en de vloeistof die je op je nagels smeert.            

                               Nagellak

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?