Nanostructuren zorgen voor megavooruitgang!

Nanostructuren zorgen voor megavooruitgang!

Gezondheid, voeding, sport, mobiliteit, welzijn, … er is geen vakgebied waar nano’s nog weg te denken zijn. De meest uiteenlopende fabrikanten maken vandaag de dag gebruik van nanodeeltjes om hun producten te verbeteren.

Nano zeg je? Dit voorvoegsel maakt de basiseenheid gewoon een miljard keer kleiner. Een nanometer is dus het miljardste van een meter. Dat is ongeveer net zo veel als de afstand tussen atomen in een kristal of een molecule! 
Een atoom meet slechts 0,1 tot 0,2 nanometer. Vergeleken daarmee lijken virussen van 20 tot 300 nanometer echte reuzen. En een mensenhaar? Dat heeft een gemiddelde diameter van 0,04 millimeter of niet minder dan 40.000 nanometer!

Krijgen we in ons dagelijkse leven ook te maken met nanostructuren en nanodeeltjes? Zeker, want ze zijn alomtegenwoordig en verbeteren de prestaties van naar schatting 1600 consumptieproducten …

In je smartphone en je computer ...

LaptopDankzij nanotechnologie worden elektronische componenten kleiner, efficiënter en energiezuiniger. De gebruikte legeringen en deeltjes bevatten vaak koper of silicium.


 

 

 

GezondheidDe toepassingsmogelijkheden in de geneeskunde zijn vrijwel eindeloos. Dankzij nanostructuren komen actieve geneesmiddelen precies terecht waar ze het efficiëntst zijn, bijvoorbeeld om kankercellen te vernietigen.


Verbanden met zilvernanodeeltjes zijn veel efficiënter tegen bacteriële infecties. In de orthopedie helpt gel met calciumnanodeeltjes beenderen herstellen. Deze laatste wordt ook in de tandheelkunde gebruikt.

                                  Gezondheid, healthcare
 

Leve de sport


tennis, sport

Slechts een voorbeeld: de koolstofnanobuis
Dit technologische hoogstandje maakt tennis- en badmintonrackets onbuigzaam, licht en resistent. Een racket met koolstofnanobuizen is honderdmaal rigider en zesmaal lichter dan een metalen racket.

 

Efficiëntere mobiliteit


Beter presterende auto’s verbruiken minder energie en zijn minder belastend voor het milieu. Nanotechnologie kent talloze toepassingen in de automobielsector.
Autolak met nanodeeltjes veroudert minder snel onder invloed van zonnestralen. Je kunt het een beetje vergelijken met zonnecrèmes.

Glasoppervlakken die bedekt zijn met een nanofilm van titaandioxide, zoals voorruiten van auto’s of vensters van grote gebouwen, blijven langer schoon. De fijne laag breekt organische stoffen af, waardoor ze zich niet aan het glas kunnen vasthechten. Minder vuil betekent vanzelfsprekend ook minder schoonmaken.

sportMotoren die soepeler draaien, slijten minder snel en verbruiken minder brandstof. De langere levensduur is te danken aan efficiëntere smeermiddelen, onder andere die met wolfraamdisulfide. En in de scheepvaart? In de laatste beschermlaag die op schepen aangebracht wordt, verhinderen nanodeeltjes dat algen en schepdieren zich op de romp hechten en het schip vertragen.


Van top tot teen!Nanotechnologie draagt bij tot groter persoonlijk comfort.


Om een zonnesteek te voorkomen, bestaat er niets beters dan zonnecrèmes met efficiënte uv-filters. Ze bevatten zowel chemische filters, die uv absorberen, weerkaatsen en uitschakelen, zoals oxybenzon of butylmethoxydibenzoylmethaan, als minerale filters waarvan de nanodeeltjes, zoals zinkoxide of titaandioxide, het licht weerkaatsen.

TenenVergeet klassieke textielverf! Door nanoscopische vezels in stoffen te verwerken, volstaat het om de vezelgeometrie te manipuleren om stof de gewenste kleur te geven. Het werkt zo’n beetje als de kleurenvan een vlindervleugel die, met een complex netwerk van structuren, het licht in verschillende golflengtes en dus in verschillende kleuren breekt. In sokken komen zilvernanodeeltjes met antibacteriële eigenschappen dan weer handig van pas.  Zeg maar bye-bye tegen vieze geurtjes!

Zelfs in wat we eten

Eten

Nano’s liggen bij wijze van spreken zelfs op ons bord. Net zoals de binnenzijde van moderne koelkasten bevat deverpakking van voedingswaren zilvernanodeeltjes die het voedsel beter helpen bewaren.

 

 

Alle afbeeldingen gevonden op Flickr

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!