Nooit meer een gebroken smartphonescherm? Dit nieuwe type scherm kan je zelf herstellen.

Nooit meer een gebroken smartphonescherm? Dit nieuwe type scherm kan je zelf herstellen.

Niets is zo vervelend als uw smartphonescherm in duizenden stukjes breekt. Maar dat zou binnenkort wel eens voorgoed verleden tijd kunnen zijn, door de toevallige ontdekking van een Japanse student Yu Yanagisawa van de Universiteit van Tokio.

Japanse onderzoekers zeggen dat ze een nieuw type ‘glas’ ontdekt hebben. Het lichte polymeer (een molecuul) zou simpelweg met de hand hersteld kunnen worden, in plaats van het met hoge temperaturen te moeten verhitten. Volgens de onderzoekers is het de eerste harde substantie van die soort die op kamertemperatuur hersteld kan worden. Het nieuwe polymeer is ‘mechanisch erg robuust, maar kan gemakkelijk hersteld worden door op de gebroken stukken te duwen”, aldus de onderzoekers.

Yu Yanagisawa, die het nieuwe type glas per ongeluk ontdekte dacht het materiaal als lijm te gaan gebruiken. Hij ontdekte bij het snijden van het oppervlak van het polymeer, dat de randen aan elkaar bleven plakken en hard werden wanneer ze 30 seconden lang met de hand tegen elkaar werden aangeduwd. En dat bij een temperatuur van 21 graden Celsius. Uit verder onderzoek bleek dat het polymeer na enkele uren zijn originele sterkte terugkreeg. Hopen dat deze ontdekking realiteit wordt!

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!