Parfums zijn voor 98% synthetisch

Parfums zijn voor 98% synthetisch

Het zal je misschien verbazen, maar zowat 98% van alle substanties in de parfumeriezaken bestaan uit synthetische moleculen. En dat is een goede zaak, want dankzij synthetisch gemaakte geuren zijn er veel meer combinaties mogelijk, zijn de kosten om een parfum te maken veel lager en hoeven we geen natuurlijke bronnen uit te putten.

Het lijkt ons ook wel iets properder, want wist je dat muskus (een vaak gebruikte geur in parfums) oorspronkelijk uit de urine van de muskusos komt? Dan toch liever de synthetische versie op je huid, toch??

Dankzij het synthetisch samenstellen van geuren zijn er ook meer mogelijkheden. Van ongeveer 300 samenstellingen worden tegenwoordig meer dan 4.000 geuren gemaakt!

Een parfum moet je altijd twee keer ruiken

parfum ruikenIn de parfumerie liggen altijd papieren stokjes waarop je de parfum kan spuiten. Je kan meteen ruiken, maar je ruikt ook best eens enkele minuten later. Je zal een andere geur waarnemen, omdat ondertussen al enkele moleculen vanhet parfum verdampt zijn. We zeggen dat een parfum verschillende ‘noten’ heeft; basisnoten, hartnoten en bovennoten.

 • De bovennoten verdampen het snelst. Het is de geur die meteen ruikt wanneer je parfum gespoten hebt, maar ook meteen weer weg is, zoals citrus of munt.
 • De hartnoten zijn minder volatiel dan de bovennoten en blijven 2 tot 10 uur na het opspuiten nog ruikbaar. Meestal gaat het om bloemengeuren die elke parfum typeert.
 • De geur van grondnoten blijft het langst hangen, soms zelfs tot de volgende dag. Rond deze geuren wordt het parfum opgebouwd, zoals vanille, muskus of houttoetsen.

Meer weten hierover: check “Wist je dat een parfum uit drie noten bestaat?

Waaruit bestaat een parfum?

parfum samenstelling

De onderdelen van een parfum kunnen geclassificeerd worden volgens hun voornaamste functies die ze bezitten, zoals:

 • Koolwaterstoffen en olefines, vooral alkenen (bijvoorbeeld limoneen)
 • Alcohol, waarvan de koolstofketen 8 of 12 koolstoffen bevat (bijvoorbeeld munt die we terugvinden bij bloemen)
 • Fenol, waarbij de hydroxylgroep (-OH) gedragen wordt door een koolstofatoom met trigonale structuur (bijvoorbeeld thymol voor tijm, eugenol voor kruidnagel)
 • Ether-oxides, een samenstelling waarbij een zuurstofatoom verbonden is aan twee koolstofketens (bijvoorbeeld anethol van anijs)
 • Aldehydes, waarbij de koolstofkettingen 8 of 12 koolstoffen bevatten (bijvoorbeeld citral van citronella)
 • Ketonen, zoals in irissen zit
 • Esters, waarbij een zuur reageert met alcohol of sacharide. Deze samenstelling is aanwezig in bijna alle plantaardige oliën (bijvoorbeeld in lavendel).
 • Stikstofverbindingen zoals in musk xyleen

Naast deze onderdelen zit in parfum soms ook een mengeling van oliën en balsem die niet alleen de geur van het parfum ondersteunen, maar ook de geur langer vasthouden. Het gaat om geurloze, zware moleculen die niet volatiel zijn.

Hoe kunnen we geuren waarnemen?

bloemen parfumGeur ontstaat in de link tussen moleculen die uit bloemen ontsnappen, uit fruit, parfums in de vorm van gas en miljoenen receptieve cellen. Dus zonder uitgestoten gassen is er geen geur!


Deze cellen bevatten holtes die overeenkomen met een geurmolecule. Eens in de holte, zal de molecule een mechanisme activeren, waarbij zenuwenimpulsen specifieke informatie naar de hersenen sturen. Niet alle gasmolecules zullen een waarneming teweegbrengen, bijvoorbeeld lucht is geurloos. Ook aardgas heeft geen geur, daarom voegt men er tetrahydrothiofeen aan toe, waardoor je toch het gas kan detecteren.

Een zone in de hersenen, de reukkolf (bulbus olfactorius), neemt de geuren waar en verdeelt de boodschappen van zodra deze in de reukschors (cortex olfactorius) terechtkomen. De reukschors identificeert geuren en associeert deze met gevoelens. Daarom kan een parfum veel emotie opwekken.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?