Rietjes met smaak en goed voor het milieu!

Rietjes met smaak en goed voor het milieu!

Jaarlijks wordt er voor elke kustlijn een hoeveelheid afval achtergelaten waar je vijf boodschappentassen mee zou kunnen vullen. Hier, op een afgelegen eiland bij de Caribische Zee zijn massa’s afgedankte flessen, wikkels en rietjes aangespoeld.

Tussen de acht miljoen ton aan plastic afval dat jaarlijks in de oceanen terechtkomt, spelen plastic drinkrietjes geen doorslaggevende rol. En toch staan deze dunne en lichte buisjes die voor het consumeren van de meeste drankjes volstrekt onnodig zijn centraal in een groeiende milieucampagne, die mensen moet aansporen om niet langer rietjes te gebruiken en zo bij te dragen aan het schoonhouden van onze oceanen.

Doordat ze zo klein en licht zijn, komen ze vaak niet in speciale afvalbakken voor plastic terecht en worden ze dus niet gerecycleerd, zoals je op elk strand kan zien. En hoewel rietjes maar een miniem deel van de totale hoeveelheid plastic in de zeeën uitmaken, maakt hun kleine omvang ze tot zeer verraderlijke vervuilers: zeedieren raken erin verstrikt en vissen eten ze op. Een video van wetenschappers die een drinkrietje uit de neus van een zeeschildpad verwijderden, was in 2015 een hit op internet.

Kies voor het biologisch afbreekbaar rietje dat is gemaakt van het bioplastic PLA (Polyactic Acid). PLA verwijst naar polymelkzuur dat een polyester is, waarvan de keten is opgebouwd uit een aantal melkzuureenheden. PLA is biologisch afbreekbaar, biocompatibel en wordt geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals suikerriet of maïszetmeel. Je kan hiermee genieten van zowel een koud als warm drankje. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren.

Maar er is ook het eetbare rietje dat je kan kopen in verschillende smaken bijvoorbeeld in chocolade-, aarbei-, citroensmaak en meer. De snoeprietjes zijn de perfecte toevoeging aan je zomerdrankjes en je kan ze nadien eten. Sorbos heeft het eetbare rietje in samenwerking met de Universiteit van Barcelona ontwikkeld. Het rietje lost niet op in je drankje en blijft 40 minuten in zijn oorspronkelijke vorm. De rietjes zijn zeer hygiënisch en worden apart verpakt. Probeer het uit!

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!