Seksuele verwarring in de wijngaard

Seksuele verwarring in de wijngaard

La douce France, met al z’n wijngaarden, een iconisch beeld en toppunt van romantiek in veel films. Minder romantisch wordt het wanneer je in de wijngaard wandelt en je links en rechts de motten van je moet afslaan. Motten zijn namelijk verzot op druiven en vliegen graag rond in wijngaarden. Het is een favoriete plaats om te paren en eitjes te leggen. De larven die uit de eitjes komen, voeden zich met druiven. Zwermen motten en afgevreten druiven in la douce France? Dat zeggen ze er in de film niet bij!

Een overdosis aan hormonen

Hoe de parende motten aan te pakken zonder er te moeten achterlopen? Breng ze seksueel in verwarring, dachten ze bij BASF. Onderzoekers ontwikkelden capsules die het natuurlijke vrouwelijke feromoon van dit insect bevatten.
wijngaardDe wijnboer legt de capsules in zijn wijngaard waardoor het feromoon zich overal in de wijngaard verspreidt. Dat brengt de mannetjes danig in verwarring, want ze denken dat de vrouwtjes ook overal zijn. Verward door deze “love overdose” vinden ze uiteindelijk de echte vrouwtjes niet meer om mee te paren. Geen seks, geen bevruchte eitjes, geen larven, geen schade aan de druiven. Zo is er weer plaats voor romantiek en menselijke hormonen in de wijngaard.
© BASF

Ober, mag ik even proeven?

Maar wacht voor je gulzig een groot glas wijn uitschenkt om de romantiek op gang te trekken. Check eerst de dop. Op sommige wijnflessen zit een kurken dop. Kurk is een natuurproduct en heeft als nadeel dat er lucht door kan. Daardoor kan de wijn bederven, zeker als de fles niet horizontaal bewaard werd.

Op restaurant zal de sommelier of ober ook altijd een beetje wijn uitschenken om te laten proeven. De onuitgesproken vraag is niet of je de wijn lust, maar of de wijn niet naar kurk smaakt. Is dat zo, dan is de wijn besmet met de bacterie trichloroanisole.

Om te voorkomen dat een restaurant of wijnhandelaar hele kratten wijn moet weggieten, zijn er alternatieven gezocht voor de kurken doppen: de schroefdoppen en de plastieken doppen. Ook al omdat kurk steeds schaarser wordt in de natuur en dus duurder om aan te kopen.

Omdat velen graag het aloude gebruik van de “fles ontkurken” willen behouden, zijn de plastieken doppen vrij populair. Hoe worden ze gemaakt?
De ruwe materialen, onder andere polymeren, worden samengebracht en verhit tot ze vloeibaar zijn. Dan worden ze in een vorm geperst en afgekoeld. Het resultaat is een cilinder uit schuim die geknipt wordt in stukjes ter grootte van een kurk. Daarna komt er een flexibele laag over waar het merk, logo, datum of andere dingen kunnen opstaan. Vaak worden er lijntjes getekend en is de kleur bruinachtig zodat de dop lijkt op een kurken dop.

synthetische kurkenJe zou kunnen denken dat synthetische doppen niet recycleerbaar zijn, maar dat is niet correct. De doppen van Nomacorc bijvoorbeeld zijn 100% recycleerbaar en hebben een zeer lage ecologische voetafdruk.

© Nomacorc

2 reacties op
Seksuele verwarring in de wijngaard

Brian Vatteroth

Ik lees dat de doppen van nomacorc 100% recycleerbaar zijn, en dat staat ook zo op de doppen zelf. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je ze kunt inleveren. Bij ons in het containerpark wisten ze er geen raad mee, dus ik vermoed dat de meeste gewoon bij het restafval terecht komen. Of waar kunnen we er anders mee terecht om ze ook daadwerkelijk te laten recycleren?

Bartolomeos

Idd Brian, Hadden het hier gister nog over.

Een zeer goed alternatief voor echte kurk, dat zowiezo omdat je die bomen spaart!

Maar achteraf 100% recycleerbare doppen moeten verbranden omdat niemand ze reclycleert (!!??) is toch wel gekkenwerk!

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?