Sport: 100 % prestaties en 100% plezier!

Sport: 100 % prestaties en 100% plezier!

Sport is een kwestie van training, fysieke conditie en passie, maar ook van technologische vooruitgang. Dat mag blijken uit deze voorbeelden. Klaar? Start met lezen!

Op de skipiste

bergen skisport

De tijd dat we met lederen laarzen en houten ski’s op wintersport trokken, ligt al ver achter ons, want tegenwoordig is de nieuwste technologie omnipresent op de skipistes.

Het originele hout is van onze ski’s is bijvoorbeeld al lang vervangen door composietmaterialen. Eerst door glasvezel en epoxyhars, maar de nieuwste ski’s zijn een mengeling van keramiek-, koolstof- en aramidevezels en acrylschuim, waardoor ze steviger, lichter en efficiënter zijn.

En hoe zit het met de snelheid? Om sneller te kunnen skiën wordt de onderkant van de ski behandeld met een middel op basis van polyethyleen met een hoog moleculair gewicht. Dit waterafstotende materiaal zorgt voor een beter glijvermogen, vooral als er nog een filmpje van enkele tientallen nanometer fluorhoudende stoffen op aangebracht wordt.

Goaaaaal!

voetbal België stond helemaal op zijn kop tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, maar wist je dat de bal die daar gebruikt werd boordevol technologie zit? De binnenzijde is gemaakt van butyl, een soepel, synthetisch rubber dat bestand is tegen schokken en scheuren, gas- en waterdicht is en grote temperatuurschommelingen aankan. Kortom, het heeft alle vereiste kwaliteiten om talloze trappen te doorstaan!

Op de weg en in de sportclub

wielrennenDe eigenschappen van het butyl dat in voetballen gebruikt wordt, zijn ook interessant voor wielrenners, automobilisten of atleten met een mobiliteitsbeperking. Verder wordt het verwerkt in de luchtkamers van fietswielen, rolstoelen en allerhande auto’s. De rolstoelbanden van atleten met een mobiliteitsbeperking bevatten nog een ander hoogstandje uit de chemie. Ze worden immers vervaardigd met silica in plaats van met koolstof, waardoor ze geen zwarte bandensporen achterlaten.

In het water

surfenGlijsporten kun je ook in de zomer beoefenen! Surfen, waterskiën en kitesurfen doe je allemaal met een drijvende plank die vaak bekleed is met Pocan®, een robuust en licht polymeer dat makkelijk in allerlei vormen gegoten wordt!

Wie vaak op het water vertoeft, gaat ook wel eens kopje onder. Gelukkig biedt de technologische vooruitgang ook dan bescherming. Denk maar aan neopreenkledij, die verwant is aan duikerspakken. Wist je trouwens dat neopreenduikerspakken eigenlijk van chloropreen, een ander synthetisch rubber, gemaakt zijn?

Op het sportterrein

golfenHockey-, voetbal- of golfterrein: de laatste snufjes uit de materialenkunde vind je ook op buitensportvelden.

Synthetische veldbekleding zorgt voor soepelere en snellere hockeyterreinen waarop valpartijen minder pijnlijk zijn.

Kunstgras voor voetbalterreinen wordt vaak van polypropyleen gemaakt, dat er ook na blootstelling aan regen en zon mooi blijft uitzien en de juiste kleur krijgt dankzij duurzame anorganische pigmenten.

Ook golfterreinen danken hun mooie, groene kleur, zelfs in verschroeiende klimaten, aan de chemische industrie. Besproeiing blijft dan wel nodig tijdens periodes van droogte, maar er zal hoe dan ook minder water verbruikt worden en het groen blijft mooi homogeen als de grond eerst behandeld is met een bevochtigingsmiddel. Deze oppervlakteactieve, niet-ionische stof vermindert de oppervlaktespanning van het water, waardoor het makkelijker in de grond dringt. Daar vangen de wortels het op, zodat de planten optimaal kunnen groeien.

Nieuwsgierig?

Ontdek meer over deze (en andere) technologieën via deze links:

Lanxess: www.lanxess.com/en/corporate/products-solutions/product-stories/2014-00058e

INEOS: http://www.ineos.com/Global/INCH-Magazines/French/IN000_INCH3_NEWSLETTER_FR_ONLINE_210913.pdf

Bayer: http://www.bayer.be/ebbsc/cms/fr

(Source foto's: Flickr) 

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!