Upcycling met PET

Upcycling met PET

In korte tijd heeft de PET-fles heel wat glazen flessen vervangen. Iedere Belg gebruikt jaarlijks ongeveer 80 PET-flessen. Maar wist je dat je deze flessen voor veel meer kan gebruiken dan voor drank? Wat dacht je van upcycling? Men maakt van afval of ongebruikte producten iets nieuw of iets dat een betere kwaliteit heeft dan het originele product. ‘PET gepimpt’ zou je kunnen zeggen.

Spiral Island & Levi’s jeans

Spiral Island is een eiland in Mexico dat in 1998 gebouwd werd door Richart Sowa. Op zich niks opmerkelijk, behalve dat het eiland volledig gebouwd is op PET-flessen.

De flessen, in totaal 250.000, werden in een visnet geplaatst als fundering. De fundering werd verstevigd met bamboe, daarbovenop kwam een laag zand totdat het boven de zeespiegel uitkwam. Sowa bouwde er een huis met 2 verdiepingen op, er was ook een zonneoven, een toilet en 3 stranden.

spiral islandHelaas, in 2005 verwoestte de orkaan Emily het eilandje, maar Sowa bleef niet bij de pakken zitten. Hij bouwde in 2008 een nieuw eiland, Joyxee Island, volgens hetzelfde principe. Wie wil, kan het eiland een bezoekje brengen. Er zijn toeristische vaarten naar Joyxee Island.

 

 

Wil je op een aparte manier naar het eiland roeien? Dan hebben twee Tsjechen een aangepast voorstel. Ze hebben een boot van 10 meter gebouwd uit PET-flessen. Ze zijn gebaseerd op een houten frame en de boten worden gevuld met droog ijs om ervoor te zorgen dat ze beter drijven.

Boot met PET

Levi's Pet waste-lessOok de modewereld is helemaal “into PET-flessen”. Levi’s heeft voor zijn ‘Waste-less’-project broeken gemaakt uit gerecycleerde PET-flessen. Ze worden gesmolten en herwerkt tot draad om jeansstof te spinnen.

 

 

En een PET-fles kan ook een mooi plaatsje innemen in ons interieur. Zo bestaan er lampen en lampenkappen die uit gerecycleerde PET-flessen bestaan.

Waarom staat een colafles op pootjes?

  Pet-Flessen BP Chembel© BP Chembel

Is het je ook al opgevallen dat de bodem van een PET-fles met niet-bruisend water of icetea er anders uitziet dan de bodem van PET-flessen van spuitwater of cola?

Voor de verpakking van ‘plat water’ moeten producenten met weinig rekening houden. Er zit geen druk in de fles en het wordt niet slecht onder invloed van licht en lucht. De flessen zijn daarom ook vaak dunner dan flessen voor koolzuurhoudende drank. Voor drank ‘met spuit’ is het een heel ander verhaal. De toegevoegde CO2 zet veel druk op de verpakking, waardoor een platte bodem bol zou komen te staan en de fles zou omvallen. De industrie heeft daarvoor een oplossing gevonden met petaloid-gevormde flessen. Petaloid betekent bloembladachtig en verwijst naar de bladschikking van een (vijfledige) bloem. De flessen met petaloid-bodem zijn sterk en stabiel genoeg om niet te vervormen door de toegevoegde CO2. Met een beetje fantasie kan je de bloem herkennen in de bodem van elke colafles of spuitwaterfles.

BP chembel© BP Chembel

Wijn van de Tour de France in PET-flessen?

wijnfles PETBij ons zitten vooral frisdranken in PET-flessen, maar waarom zouden we geen bier of wijn drinken uit een PET-fles? De technologie is er, maar de mindset niet altijd. Zo kwamen in 2004 Stella en Jupiler in PET-flessen op de markt, maar dat was geen succes. Niet lang na de invoering is het in ons land weer afgevoerd, maar de Roemenen en Russen smaken het wel. Daar wordt op grote schaal bier in PET-flessen verkocht.

Hetzelfde verhaal met wijn in een PET-fles. De meeste Belgen zullen wijn uit een glazen fles verkiezen, maar in Canada en Amerika hebben de wijn-PET-flessen wel succes. Het Franse wijnhuis Boisset verkoopt daar Beaujolais Nouveau in een PET-fles met een schroefdop. Eerst was Canada aan de beurt. Het wijnhuis verkocht zijn wijn onder de naam ‘Yellow Jersey’, een verwijzing naar de gele trui uit de Tour de France. De wijn in PET-flessen ging vlot over de toonbank, waarna het wijnhuis besloten heeft ook in Amerika de ‘gele trui’-wijn aan de man te brengen. Het gewicht van de PET-flessen is 42% lager dan een glazen fles, waardoor de vrachtkosten voor Boisset verminderden met 33%. Dat betekent niet alleen een grote besparing, maar ook minder CO2-uitstoot omdat het vliegtuig minder brandstof moeten verbruiken tijdens de vlucht naar Canada en de VS.

© BP Chembel

Recyclage

Een van de grote voordelen van PET is dat het volledig recyclebaar is. Je kan PET op twee manieren recycleren, op een mechanische en op een chemische manier.

  • Mechanische recyclage: Dit is de meest toegepaste methode. De flessen worden verschillende keren grondig gereinigd en gespoeld. Daarna worden ze gesmolten tegen hoge temperaturen. De op deze manier verkregen PET is geschikt voor non-food-toepassingen. Voor voedingstoepassingen is er in het recylageproces nog een extra stap nodig voor een ideale reiniging.
  • Chemische recyclage: Het polymeer wordt weer afgebroken tot de oorspronkelijke basisstoffen, namelijk tereftaalzuur en ethyleenglycol. De esterverbinding wordt verbroken door het materiaal te verhitten in vochtige omstandigheden. In feite gebeurt dus het omgekeerde als bij de productie van PET.

Wat is PET?

PET staat voor Polyethyleentereftalaat en is een thermoplastisch polyester. Polyester is een polymeer. De aaneenschakeling van monomeren gebeurt bij polyester door een esterverbinding. Die verbinding ontstaat wanneer een zuur (tereftaalzuur) reageert met alcohol (ethyleenglycol).

Een PET-fles maken heeft iets weg van het klassieke glasblazen. Eerst wordt een voorlopige vorm gemaakt, ongeveer de vorm van een reageerbuisje. Enkel het schroefgedeelte en de hals zijn op ware grootte. Dit buisje wordt opgewarmd en in een mal geblazen tot het uiteindelijk de juiste vorm heeft.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?