Waarom je geen water moet drinken bij pikant eten

Waarom je geen water moet drinken bij pikant eten

Liefhebbers van pikante menu’s weten dat er best geen water wordt gedronken bij een maaltijd die met chilipeper op smaak is gebracht. Voor het fenomeen kan volgens de American Chemical Society echter ook een wetenschappelijke verklaring worden gegeven. Het brandende gevoel dat bij de consumptie van rode pepers wordt ervaren, wordt door de chemische stof capsaïcine veroorzaakt. Capsaïcine bindt zich aan de pijnreceptoren in de mond, wat de oorzaak is van de tranende ogen bij het eten van rode pepers. Capsaïcine is echter een zogenaamde apolaire molecule. Dat betekent dat het product niet door water, een polair product, kan worden opgelost. Het water is alleen in staat om de capsaïcine over de hele mond te verspreiden, waardoor het brandende gevoel nog erger wordt. Zuivel Wetenschappers reiken echter ook een oplossing aan, want melk en andere zuivelproducten kunnen verzachting bieden. Melk en zuivel zjjn immers, net zoals capsaïcine, apolaire producten. De consumptie van producten zoals melk of yoghurt kan dan ook helpen om de capsaïcine te doen oplossen. Het is ook geen toeval dat de Indische of Thaise keuken, die bekend staan om hun pikante maaltijden, vaak ook zuivelproducten in hun ingrediënten hebben. Wie iets teveel chilipeper door de voeding heeft gemengd en toch geen melk of yoghurt bij de hand heeft, kan volgens kenners ook zijn toevlucht zoeken in pindakaas, brood, rijst, suiker en honing.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?