Waarom wetenschappen nog steeds hun grote liefde is

Waarom wetenschappen nog steeds hun grote liefde is

Stel je je soms de vraag of wetenschappelijke studies wel je ding zijn? Of ze je voldoende perspectieven kunnen bieden? Of ze je op weg kunnen helpen naar een job en een leven dat je oprechte voldoening geeft? Hetty Helsmoortel en Jurgen Sergeys, twee wetenschappers die van wanten weten, geven een paar verhelderende antwoorden.

Wil je meer weten? Dan klik hier.

Hetty Helsmoortel

“Het vraagt veel wetenschappers om de strijd tegen kanker te winnen.”

“De liefde voor wetenschappen was er bij mij al op jonge leeftijd. Dit kwam deels door
de klik die ik met m’n leraar chemie had. Z’n rebelse persoonlijkheid maakte dat z’n lessen nooit saai waren. Maar wat me zeker ook in wetenschappen aantrok, is de duidelijkheid die ze bieden. Formules of berekeningen die kloppen, daar kan ik echt van genieten. Voor mij is de wereld der wetenschappen dan ook een veilige haven waar ik rust vind.

Nadat ik m’n kandidaturen in chemie behaald had, heb ik voor biotechnologie gekozen. Het fascineerde me de werking van cellen op het kleinste niveau te begrijpen. Later ben ik me gaan specialiseren in kankeronderzoek. Dit doe ik nog steeds vanuit dezelfde fascinatie. Door foutjes in het DNA en RNA van kankercellen te bestuderen, begrijpen we niet alleen steeds beter hoe en waarom die cellen gaan woekeren. We kunnen zo ook tot betere behandelingen komen waarmee we de ziekte kunnen aanpakken.

Wist je dat we de voorbije 40 jaar erin geslaagd zijn om de overlevingskansen bij de meeste kankers drastisch te verhogen? Dat je als wetenschappelijk onderzoeker tot zulke resultaten kan bijdragen, vind ik prachtig. Het gaat over het leven van mensen en hoe we hen kunnen helpen om hun leven op een kwaliteitsvolle manier te verlengen.

Of de vooruitgang die we met het bestrijden van kanker boeken niet te traag gaat? Zoveel is zeker. Maar je mag niet vergeten dat het oplossen van het kankervraagstuk een grote puzzel is waar heel veel wetenschappers aan werken om de puzzelstukjes bij elkaar te brengen. Het vraagt heel veel doorzettingsvermogen, geduld, toewijding en veel wetenschappers om onze strijd tegen kanker te winnen.

Maar dat we als wetenschappers samen grenzen kunnen verleggen, vind ik prachtig.
Wetenschap is een fantastische manier om naar de wereld te kijken. Het staat ons toe om zowel de kleinste cellen als grootste ecosystemen te bestuderen en op basis daarvan tot inzichten te komen waarmee we onze horizon steeds meer kunnen verbreden. Door met nieuwsgierige ogen naar de wereld te kijken en onophoudelijk de juiste vragen te stellen, kunnen we als wetenschappers nieuwe perspectieven bieden en zo bouwen aan een betere toekomst. Is dat geen prachtige en hoopvolle gedachte?”

Jurgen Sergeys

“Het leven van mensen verbeteren, dat is onze inzet.”

“M’n liefde voor wetenschappen dateert al van toen ik een kleine jongen was. Ik herinner me nog hoe ik op 7-jarige leeftijd met een eclipsbrilletje naar de zonsverduistering keek en helemaal opgewonden geraakte van dit prachtig schouwspel. Maar ik was evenzeer in de ban van de witte tijger. Een geweldig dier vond ik dat. En dan was er op iets latere leeftijd m’n leerkracht chemie die ons kristallen liet maken en m’n fascinatie voor de wonderen van de natuur alleen maar deed toenemen.

Dat ik voor de studierichting biochemie gekozen heb, heeft vooral te maken met m’n interesse voor het menselijk lichaam. Als jonge voetballer wou ik al begrijpen hoe m’n sportieve prestaties door m’n hersenen en spieren gedirigeerd werden. Vandaag ben ik nog steeds niet uitgekeken op dat complexe maar tegelijkertijd zo vernuftige systeem van ons lichaam. Hoe meer je begrijpt dat miljarden kleine cellen ons lichamelijk functioneren bepalen, hoe meer je erover te weten wil komen.

Het is dan ook niet toevallig dat ik aan het doctoreren ben rond diabetische retinopathie, een oogaandoening die 1 op de 3 mensen die aan diabetes lijden, krijgen. Hiervoor werk ik samen met een Leuvens biofarmaceutische bedrijf, ThromboGenics. Onze inzet? Een behandeling tot stand brengen waarmee we die oogaandoening die tot blindheid kan leiden de wereld uit helpen.

Of we al vooruitgang geboekt hebben? Op meerdere momenten hebben we bij muizen al kunnen vaststellen dat we door het injecteren van een welbepaalde molecule de ziekte kunnen neutraliseren. Die molecule zorgt er namelijk voor dat de lekkende bloedvaten in de ogen kunnen stopgezet worden. Ik hoef je niet te vertellen dat wanneer ik deze resultaten met m’n eigen ogen in het labo kan vaststellen, het opgewonden jongetje terug in me naar boven komt.

Kijk, dat is nu net het mooie aan wetenschap. Door bepaalde fenomenen te bestuderen, opent er zich telkens een nieuwe wereld voor je. Net als in het heelal valt er ook in de wereld van de cellen nog zoveel te ontdekken. Vaak zijn het ontdekkingen die ons in staat stellen om het leven van mensen te verbeteren. Dat is althans de inzet van ons wetenschappelijk onderzoek. Het is weliswaar een traag proces maar de uitkomst is dan ook meer dan de moeite waard. Stel je voor dat we binnen verloop van tijd mensen die aan diabetische retinopathie lijden, succesvol kunnen behandelen. Dan hebben we dankzij de wetenschap toch een stukje droom kunnen verwezenlijken?”

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?