Wat als... er geen water meer was?

Wat als... er geen water meer was?

Beeld je een dag in zonder water. Moeilijk, hé? En toch zijn er miljoenen mensen op aarde die geen toegang hebben tot water dat geschikt is om te drinken. Elk jaar sterven 1,8 miljoen mensen aan een vorm van diarree veroorzaakt door het drinken van vervuild of onzuiver water. Gelukkig bestaan er wel middelen om water te zuiveren, dankzij de chemie. Hier enkele voorbeelden.

Membranenfilter helpt bij rampen

Filters worden vaak gebruikt om water te zuiveren. De systemen met de beste resultaten gebruiken membranen voor ultrafiltering. Je kan het vergelijken met een zeef voor moleculen. De gaatjes van de membranen zijn zo klein dat ze alle onzuiverheden tegenhouden.
Dat is het systeem bijvoorbeeld van LifeStraw, een filter in de vorm van een groot rietje. Wanneer je het water opzuigt, zuivert de filter het water meteen voor het in je mond komt. LifeStraw bestaat ook als emmer met filterkraantjes, of als drinkbus met een filterrietje.

LifestrawHet systeem werkt in grote lijnen als volgt. Het water uit een beek, rivier, plas of meer of het regenwater in een citerne wordt eerst door een stoffen doek gefilterd. Alle deeltjes groter dan 80 micrometer worden dan al tegengehouden. Daarna gaat het water naar een tube met een ultrafilter van membranen. De membranen houden virussen, bacteriën en protozoën tegen.

LifeStraw is bedacht voor ontwikkelingslanden waar het soms moeilijk is om zuiver water te hebben, zeker bij (natuur)rampen. Het systeem is gemakkelijk in gebruik en snel inzetbaar. Na de zware aardbeving in 2010 in Haïti bijvoorbeeld, of de zware overstromingen in Pakistan in 2011 is dit systeem gebruikt om de plaatselijke bevolking zuiver water te kunnen geven.
Recent wordt het systeem ook gebruikt om het water uit de zee te filteren zodat het ook geschikt is om te drinken.
 

Chloor dient niet alleen voor het zwembad

Iedereen weet dat zwembaden chloor gebruiken om het water proper te houden. Maar chloor wordt ook gebruikt om onzuiver water geschikt te maken voor consumptie. Chloortabletten zijn een eenvoudige en gemakkelijke manier die wel eens gebruikt worden door backpackers, of, op grotere schaal, bij natuurrampen wanneer het water mogelijk besmet is.
Hoe werkt het? Wanneer chloor of javel in water komt, doodt het de micro-organismen in het water. Gemiddeld na een half uur is het water dan ‘ontsmet’ en is het geschikt om te drinken. Dankzij het chloor worden virussen, bacteriën en ziektekiemen dus uitgeschakeld.

Enzymen kuisen de boel op

Een minder bekende vorm van waterzuivering is het gebruik van enzymen. Een bedrijf in Louvain-la-Neuve is daarin gespecialiseerd. Enzymen zijn proteïnen die in staat zijn om lange organische molecules om te zetten in enkelvoudige verbindingen die zeer klein zijn. Die kleine enkelvoudige verbindingen kunnen worden gebruikt door ‘goede’ bacteriën. Ze vormen deze verbindingen om tot natuurlijke elementen tijdens het waterzuiveringsproces. Enzymen worden bijvoorbeeld vaak gebruikt in grote waterzuiveringsstations voor rioolwater.

Water hergebruiken op landbouwgronden

Een andere oplossing voor het watertekort is nieuwe manieren bedenken om water te hergebruiken. Hoe men water uit riolen kan zuiveren, om dan te hergebruiken in de landbouw bijvoorbeeld, wordt druk bestudeerd. Zeker in landen waar het heel warm kan worden en water dan schaars is.
In Milaan bijvoorbeeld, behandelt men gezuiverd rioolwater met perazijnzuur. In koud water vernietigt het bacteriën of schimmels. Dit zuur wordt ook al heel lang gebruikt in de medische wereld.

Kleren verven zonder water te gebruiken? Het kan!

Naast vervuild water zuiveren en water hergebruiken, kan je natuurlijk ook je watergebruik proberen te minderen. Zo denkt de industrie er ook over: wat als… we dit zonder water zouden kunnen? Dat zou een ecologische én economische besparing opleveren. Zo bedacht een bedrijf in Everberg een procedé om textiel te verven zonder water. Normaal komt daar heel wat water bij kijken, maar het bedrijf kwam op het idee om water te vervangen door CO2-gas onder hoge druk en bij een hoge temperatuur.

 

Artikel geschreven in samenwerking met Daily Science.

Wil je meer weten? Dan klik hier.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?