Wat als gas X niet bestond?

Wat als gas X niet bestond?

 

Butaan camping

Butaan is een brandbaar gas dat onder andere te vinden is in aanstekers of gasbidonnetjes. Zonder butaan, geen campingvuurtjes en als gevolg waarschijnlijk een koude kop koffie tijdens je volgende kampeertrip. Of het kampeerterrein moet je toelaten om een te kampvuur maken natuurlijk...

slagroom distikstofmonoxide

Distikstofmonoxide is een drijfgas dat wordt gebruikt in slagroombussen omdat het vrij goed in vetten oplost. Zonder het drijfgas zou er geen slagroom uit je spuitbus komen.

distikstofmonoxide operaties

Distikstofmonoxide wordt ook wel eens lachgas genoemd en wordt gebruikt voor verdovingen tijdens een operatie. Het gas onderdrukt de gegevensoverdracht tussen zenuwcellen.

Helium balonnen

Helium is veel lichter dan lucht. Een ballon met helium begint dus te zweven en daar speelt de ballonindustrie gretig op in door zwevende ballonnen in alle vormen en maten te verkopen.

Helium MRI scanners

Helium heeft het laagste smelt- en kookpunt van alle elementen en is daardoor erg geschikt als koelmiddel in situaties waarbij het erg koud moet zijn. In MRI-scanners - waar ze onder andere hersentumoren mee bekijken - worden de supergeleidende spoelen die het magneetveld opwekken sterk gekoeld met behulp van helium.

koolstofdioxide frisdranken

Als je koolstofdioxide onder druk aan een drankje toevoegt, dan lost het op tot koolzuur en krijg je de prik die in frisdranken zit. Als je een fles te lang laat open staan, dan verdwijnt het gas langzaamaan uit de drank en krijg je minder bruis.

neon kryton argon xenon

Als je een van deze edelgassen onder lage druk in een glazen buis brengt en er een hoge spanning op aanlegt, dan zal het gas ontladen en een specifieke kleur uitstralen. Neon is rood-oranje, krypton bleekpaars, argon lichtblauw en xenon helderpaars.

propaan driepvries

Propaan wordt gebruikt als koelmiddel in diepvriezers. Het gas wordt in de vriezer door een compressor samengedrukt tot een vloeistof. De vloeistof neemt de warmte uit je diepvriezer op, waardoor het weer verdampt tot propaangas. Daarna begint de koelcyclus opnieuw.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?