Wil iemand die mens een deo kopen, plz?!

Wil iemand die mens een deo kopen, plz?!

Bloedheet, een overvolle bus, geen plaats om te zitten. Naast je een man of vrouw die plots de arm opheft om zich vast te houden aan de bar of staaf. We hebben het allemaal al eens meegemaakt. In het beste geval ruik je niets of een lichte geur van deodorant. Maar laten we eerlijk zijn, meestal verspreidt zich dan een walm van zweet door de hele bus. Wil iemand die mens een deo kopen, pleaz!

Zweten schijnt nuttig te zijn

Waarom zweten we nu eigenlijk? Moet dat wel? Het antwoord is (helaas?) ja. Ons lichaam heeft een gemiddelde temperatuur van 37°C . Maar wanneer je het warm krijgt bijvoorbeeld door te sporten, je wordt ziek of je schrikt van iets, zal je lichaamstemperatuur stijgen en komt je lichaam in actie. Het warme bloed wordt naar de huid gestuurd, waardoor je roder wordt en je lichaam warmer aanvoelt. Denk aan die plotse blos op je kaken als iemand knap passeert en je plots in de ogen kijkt…

De buitenlucht is meestal koeler en dus geeft je lichaam warmte af aan de buitenlucht. Om ervoor te zorgen dat je temperatuur snel weer daalt tot 37°C, ga je zweten. Er komen vochtdruppels op je huid en die gaan verdampen. Zo gaat de warmte stilaan weg. Kortom, zweten zorgt ervoor dat ons lichaam zijn normale temperatuur behoudt.

Waarom stinkt zweet? Hallo, Dr. Armpit?

Zweten is dus noodzakelijk maar waarom stinkt de ene persoon meer dan de andere? Chris Callewaert aka Dr. Armpit deinst niet terug voor een zweetgeurtje meer of minder. Hij is onder de arm van 200 proefpersonen gaan ruiken en kijken om na te gaan wat er nu precies leeft onder onze oksels. Hij kwam uit op twee bacteriën: de staphylococcus epidermidis en de corynebacterium xerosis. Die laatste is de oorzaak van kwalijke geurtjes en wordt afgescheiden door de apocriene zweetklieren.

Zweet van een ander of een deo?

Dankzij de zweettest van Dr. Armpit heeft men een remedie kunnen ontwikkelen om mensen met een sterke zweetgeur minder kwalijk te laten ruiken. Je moet de goede bacteriën of stafylokokken van een donor onder je oksel smeren. Say what?! 

Wie liever niet het zweet van een ander onder je eigen oksel, kan ook een deodorant gebruiken om de zweetgeur weg te werken. Om de slechte geur van zweet tegen te gaan, bevatten deodoranten vaak stoffen die de bacteriën aanvallen zoals Farnesol, een alcohol met een bloemengeur. Daarnaast kunnen er ook zirconium- of aluminiumzouten inzitten. Deze zouten leveren, opgelost in zweet, een zeer lage pH-waarde op. Micro-organismen zoals bacteriën kunnen niet overleven in zo’n lage pH-waarde en sterven bijgevolg af. Wie er niet is, kan ook niet stinken!

Sommige deodoranten werken ook als antitransparant, met andere woorden ze verminderen de productie van zweet. Om ervoor te zorgen dat we minder zweten, worden stoffen gebruikt als aluminiumchloorhydraat en andere aluminium- of zirconiumverbindingen. Die zorgen ervoor dat je minder zweet onder de oksels produceert.

Wil je meer weten? Dan klik hier.

4 reacties op
Wil iemand die mens een deo kopen, plz?!

Ellen

Wat zijn de risico's bij het gebruik van aluminiumchloorhydraat en andere aluminium- of zirconiumverbindingen?

Breaking Science

Dag Ellen! Er zijn risico’s of gevaren bij het gebruik van cosmetica met aluminium. Op onderstaande link vind je heel wat vragen en antwoorden rond cosmetica. De informatie is gebaseerd op onderzoek en kennis van Vera Rogiers, professor en hoofd van de afdeling Toxicologie aan de Vrije Universiteit Brussel. http://www.detic.be/content.asp?menu_id=&id=58&langue_id=2

Daniel Verbist

Proficiat. Leuke webstek. Suggestie : wanneer de leek volgens de persberichten www.breakingscience.be wil raadplegen komt hij automatisch op de Nederlandstalige versie en ziet hij geen mogelijkheid om op een "FR" versie te klikken. Natuurlijk kan je in de URL nl door fr vervangen maar het lijkt me niet zeer praktisch. Of heb ik iets gemist op de startpagina ? Andere mogelijkheid : zoals vele websteks het doen, een taalkeuze vragen op de startpagina.

De inhoud lijkt me interessant genoeg om daar iets aan te doen voor de Franstaligen.

Met vriendelijke groeten.

Breaking Science

Hey Daniel,

bedankt voor jouw tof berichtje. Inderdaad, we hebben ook een Franstalige versie van Breaking Science. Normaal gezien krijg je op basis van jouw cookies de juiste versie te zien maar we werken momenteel nog aan de vlotte bereikbaarheid.

groeten!

Breaking Science

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?