Wist je dat kip-aan-het-spit en zelfbruinende crème iets gemeen hebben?

Wist je dat kip-aan-het-spit en zelfbruinende crème iets gemeen hebben?

In beide gevallen treedt een reactie op die we de Maillard-reactie noemen, een Franse chemicus. De Maillard-reactie is een complexe reeks van chemische reacties tussen reducerende suikers en aminozuren (de primaire componenten van proteïnen die je kan terugvinden in vlees). Het resultaat noemen we melanoïdes, bruine polymeren die kleur en smaak geven aan gebakken eten. Zelfbruinende zonnecrème met dihydroxyaceton lokt eenzelfde reactie uit. De stof zal reageren met de keratine (de proteïne) in de bovenste laag van de huid. Door deze reactie kleurt de huid een caramelkleur geeft, in tegenstelling tot zelfbruinende crèmes op basis van caroteen die niet dezelfde kleurreactie uitlokt.

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!

Wil je werken in de chemie en de life sciences?