Zacht, hard, vloeibaar, vast: siliconen zijn multifunctioneel  Het bewijs? Siliconen vind je overal!

Zacht, hard, vloeibaar, vast: siliconen zijn multifunctioneel Het bewijs? Siliconen vind je overal!

Check de keuken, de woonkamer, de auto, je zakken of zelfs je fiets ... overal tref je silicone aan! Of toch niet? Geen paniek! We zetten je op weg ... En zullen je ook uitleggen hoe dit polymeer op basis van silicium (vandaar de naam) in een paar decennia is uitgegroeid tot een on-mis-baar materiaal!

Over naar de keuken. Wanneer je moeder of vader aan het bakken slaan, gebruiken ze wel eens silicone bakvormen. Dat heb je zeker al gezien. Ze zijn superhandig omdat ze perfect bestand zijn tegen de hitte van een oven en geen vreemde geurtjes of schadelijke dampen afgeven wanneer je ze opwarmt. Nog voordelen: ze hebben een antikleeflaag, zijn vlekvrij en koelen snel af.

Ze zijn ook geschikt voor de ijskast. Al eens de Darth Vader-ijsblokjes uitgeprobeerd in een silicone ijsblokjeshouder?

 

 

Nuttig voor de planeet

Siliconen kunnen ook in andere vormen voorkomen dan deze soepele versie die we gewoonlijk ‘elastomeer’ (elastisch polymeer) noemen. Siliconen bestaan in vloeibare vorm, als gel, als harde kunststof en zelfs als spray!

Denk maar aan de spray die je gebruikt om sloten te smeren, metaal te beschermen tegen roestvlekken of om elektrische verbindingen te beschermen (inderdaad, siliconen hebben elektrisch isolerende eigenschappen!). Siliconenspray wordt zelfs gebruikt als vlekkenverwijderaar op textiel omdat het vuil er makkelijker ‘afglijdt’.

XPL, een tweede huid in siliconen

Scheikundigen en onderzoekers van de afdeling gezondheidswetenschappen aan het MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben een ‘tweede huid’ ontwikkeld. Het gaat om een ademende siliconenlaag die volledig onzichtbaar is voor het blote oog. Door deze veerkrachtige en duurzame film over de huid te spannen verdwijnen rimpels als sneeuw voor de zon! Wanneer je deze tweede huid weghaalt, lijkt het alsof de huid aan het vervellen is na zonnebrand.


Nog opmerkelijke uitvindingen

Heb je al gehoord van de Evoskin Silicone Shoe? Het is een loopschoen voor sporters die houden van het blootsvoets contact met de ondergrond. Uiteraard niet geschikt voor een grintparcours ;-) En ook weinig flatterend ...

 

 

En voor wie in de voetsporen van Kim Kardashian wil treden, zijn er eventueel nog de siliconenbillen ...

Wil je meer weten? Dan klik hier.

Siliconen om vervuiling en verspilling tegen te gaan

Wist je dat siliconen ook bijdragen tot een beter milieu?
Zeep en wasproducten zullen minder schuimen door microdeeltjes van siliconen eraan toe te voegen. Minder schuim = minder spoelwater = beter voor het milieu!

Je gebruikt ook siliconen om voegen rond ramen af te dichten zodat er minder warmte ontsnapt (minder verwarming, dus minder CO2-uitstoot).

Heel recent is men gestart met het gebruik van siliconen in ledlampen die daardoor nog performanter en energiezuiniger zijn.

Een zeer ‘aardse’ herkomst

Wist je dat silicium het basisingrediënt is van siliconen? En dat silicium na zuurstof het vaakst voorkomende element is op het aardoppervlak? Silicium komt overvloedig voor in zand en in rotsen, zoals in kwarts.

En toch is ‘silicone’ een vrij recente uitvinding die dateert uit de vorige eeuw.

Toen een Amerikaanse onderzoeker in 1938 pogingen deed om de eigenschappen van koolstofdeeltjes te combineren met die van siliciumdeeltjes (twee elementen uit dezelfde kolom in het periodieke stelsel) ontdekte hij silicone.

En wist je dat er ook in België jaarlijks tonnen siliconen worden geproduceerd?!

Ook in de geneeskunde bewijzen siliconen hun nut

Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van levensechte protheses als deze:

Als gel voor siliconenverbanden, siliconenringen in injectiespuiten, dialysetoestellen, medische slangen voor ademhalingstoestellen, narcosemaskers, enz.

Siliconen vind je werkelijk overal, zoveel is duidelijk!

Reageer

Fijn dat je van je laat horen!