Argon is een kleurloos edelgas. De aardatmosfeer bestaat voor 0,94% uit argon. Op de planeet Mars is die concentratie hoger, namelijk 1,6%. Argon wordt geproduceerd als industrieel gas. De bekendste toepassing ervan is als vulmiddel van gloeilampen omdat argon het doorbranden van de gloeidraad voorkomt, zelfs bij hoge temperaturen.

Lees ook…

Je kan nu een mondmasker kopen die zichzelf schoonmaakt!
Mondmaskers zijn vandaag onmisbaar als je de straat op moet. Maar deze kunnen snel heel vies worden en daardoor kan je net sneller ziek worden! Wetenschappers hebben daarom een speciaal mondmasker ontwikkeld dat zichzelf schoonmaakt. Wanneer je het mondmasker een uurtje in de zon legt, zijn 99,9999% van alle bacteriën en virussen die erop zaten gestorven. Deze maskers zijn gemaakt door positief geladen kettingen van 2-diethylaminoethylchloride te binden met katoen. Dat mengsel verfden ze dan in een oplossing van negatief geladen fotosynthese. Het mondmasker van de toekomst!

Berylium
Beryllium is een donkergrijs aardalkalimetaal. Het is een goed materiaal om röntgenvensters van te maken omdat deze straling gezien de lage massadichtheid van beryllium niet sterk wordt geabsorbeerd en het metaal aan de andere kant sterk genoeg is om een vacuümsysteem te kunnen afsluiten.

Op hete dagen stoot de asfaltweg meer gevaarlijke stoffen uit dan de wagens
Als je aan luchtvervuiling denkt, denk je waarschijnlijk aan auto's, maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat bij zeer warm weer de verharde weg ook de lucht vervuilt. Onderzoekers hebben ontdekt dat de opwarming van asfalt, in combinatie met de aanwezigheid van zonlicht, een chemische reactie veroorzaakt waarbij gevaarlijke verontreinigende stoffen vrijkomen.

Hoe wordt het Pfizer vaccin gemaakt?
In deze reeks tonen we hoe producten die we elke dag gebruiken worden gemaakt. Aflevering 1: Het Pfizer vaccin!

De Nobelprijs chemie 2020 werd gewonnen door de mensen die de CRISPR-Cas9-techniek uitgevonden hebben
De Nobelprijs chemie van 2020 werd gewonnen door Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, voor de ontwikkeling van de CRISPR-Cas9-techniek: een ‘genetische schaar’ die precieze wijzigingen in het DNA toelaat.