artikel

Onze levensstijl heeft nog meer invloed op de natuur dan gedacht. De oceaanbodem bestaat uit het mineraal calciet, gevormd uit skeletten en schelpen van dieren en koralen. Maar door de grote uitstoot van CO2, die zelf de bodem bereikt, worden de oceanen zuurder. Zo zuur dat al die skeletten en schelpen letterlijk oplossen.

Dat is duidelijk te merken omdat de bodem een kenmerkende witte kleur heeft, maar nu dus steeds meer donkerbruin wordt. Dit kan grote gevolgen hebben op het zeeleven zoals we dat kennen.

Lees ook…

artikel
Ga naar de Biotechdag in Leuven!

Wil je meer weten over je eigen DNA? Wat de CRISPR techniek is? Hoe en waarom proefdieren gebruikt worden? Tijdens Biotech Glashelder in Leuven op zondag 20 oktober krijg je een antwoord op al je vragen. 18 biotechnologen komen je uitleggen wat hun beroep is.

artikel 14
Bacteriën in de zeebodem vormen stroomkabels

In de bodem van de zee zitten bacteriën. Die bacteriën vormen kabels die elektrisch geladen zijn. Vlaamse en Nederlandse onderzoekers hebben onderzocht hoeveel stroom die kabels bevatten en het is niet weinig!

artikel
Er is mogelijk buitenaards leven op Venus

Op Venus werd nooit gedacht dat er leven zou bestaan. De planeet heeft een gemiddelde temperatuur van 500°C en in de lucht hangen verstikkende wolken van zwavelzuur. En toch hebben wetenschappers een heel grote hoeveelheid fosfine gevonden.

artikel
Olympische skiërs kunnen zonder chemie niet winnen

Wat heb je nodig om een Olympische medaille te winnen? Jaren ervaring en training, een goede uithouding en … chemie. Om zo snel mogelijk beneden te geraken, maken skiërs gebruik van wax onderaan hun latten. De juiste wax kan ervoor zorgen dat je net wat sneller bent dan je tegenstander. De ene wax maakt je latten gladder zodat je sneller gaat, de andere wax kan je meer grip geven zodat je gemakkelijker door de bochten kan. De eigenschappen van die wax wordt bepaald door de chemicaliën die erin worden gestopt. Zo zie je dat er vaak meer bij komt kijken dan je denkt.

Ontdek ook…