artikel

De Nobelprijs chemie van 2020 werd gewonnen door Emmanuelle Charpentier en Jennifer Doudna, voor de ontwikkeling van de CRISPR-Cas9-techniek: een ‘genetische schaar’ die precieze wijzigingen in het DNA toelaat.

De techniek laat toe om met ongekende precisie wijzigingen aan te brengen in DNA. Genbewerking met CRISPR-Cas is standaardgereedschap geworden in het lab. In de geneeskunde wordt CRISPR onder meer gebruikt bij de ontwikkeling van immunotherapie tegen kanker en behandelingen voor erfelijke ziektes. De eerste klinische studies met behandeling voor bloed- en oogziektes zijn op dit moment al aan de gang.

‘Deze genetische schaar zal ons allemaal beïnvloeden’, aldus het Nobelprijs comité. ‘Emanuelle Charpentier en Jennifer Doudna hebben gereedschap ontwikkeld dat de levenswetenschappen een nieuw tijdperk inloodst.’

Lees ook…

artikel 11
Van tandpasta naar tandtablet

Iedereen gebruikt gemiddeld 6 tot 10 tandpastatubes per jaar. Dat zijn 114,6 miljoen tubes die per jaar in België worden weggesmeten.

element
Zwavel

Zwavel is een geel niet-metaal. In de chemische industrie wordt zwavel veelvuldig gebruikt als grondstof voor velerlei verbindingen. Belangrijke afnemers van zwavel zijn de productie van zwavelzuur en de rubberindustrie waar het wordt gebruikt voor het vulkaniseren Andere toepassingen zijn grondstof voor kunstmest, reductor in vuurwerk en vroeger werd het ook in lucifers gebruikt: zwavelstokjes.

artikel
Een nieuw alternatief voor pesticiden!

De universiteit van Idaho heeft een biologisch gewassenbeschermingsmiddel ontwikkelt. Deze is gemaakt op basis van mosterd en is onschadelijk van de natuur terwijl het de gewassen beschermt. Het is vooral gespecialiseerd in het remmen van kiemen in aardappelen. Het voorgaande product dat daarvoor zorgde is sinds 8 oktober 2020 verboden. Dus deze uitvinding komt als een geschenk uit de hemel.

element
Argon

Argon is een kleurloos edelgas. De aardatmosfeer bestaat voor 0,94% uit argon. Op de planeet Mars is die concentratie hoger, namelijk 1,6%. Argon wordt geproduceerd als industrieel gas. De bekendste toepassing ervan is als vulmiddel van gloeilampen omdat argon het doorbranden van de gloeidraad voorkomt, zelfs bij hoge temperaturen.

artikel
Wetenschappers hebben mogelijk ontdekt hoe het eerste leven op aarde is ontstaan

Wetenschappers hebben een chemische reactie ontdekt uit een mengeling van DNA en RNA. De bouwstenen waaruit elk leven wezen is ontstaan. Ze konden aantonen dat een eenvoudige verbinding, diamidofosfaat (DAP), kleine bouwsteentjes van DNA chemisch aan elkaar kan hebben gekoppeld tot strengen van oer-DNA.

Deze ontdekking is een belangrijke stap naar de ontwikkeling van een gedetailleerd chemisch model voor hoe de eerste levensvormen ontstaan zijn op aarde!

meme

Ontdek ook…