plastique

Plastic is nodig in ons dagelijkse leven, maar door al jarenlang plastic flesjes, rietjes, zakjes... weg te gooien zonder veel nadenken, is onze natuur sterk vervuild. Spijtig genoeg is het ook erg moeilijk afbreekbaar. Hierdoor zwerft een groot deel van al dat plastic afval nog steeds rond op deze aarde.

Daarom zijn wetenschappers al enkele jaren bezig met onderzoek naar de eliminatie van plasticvervuiling. En dat is hen nu misschien gelukt! Franse wetenschappers hebben eindelijk een mogelijke oplossing gevonden waarbij ze een enzym, dat voortkomt uit bacteriën en schimmels, zodanig aanpassen dat het een massa van 20 kilogram plastic in tien uur tijd voor wel 90 procent kan afbreken!

Meer info over hoe dat plastic nu precies wordt afgebroken, vind je in onderstaand artikel: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/20/plastic-enzym-breekt-pet-flessen-af-a3997278

Lees ook…

SpacEx
Hoe krijgen we een raket de ruimte in?

Onlangs waren we getuige van de eerste commerciële bemande raketlancering. SpaceX van Elon Musk schreef daarmee geschiedenis. Bij een lancering komt heel wat wetenschap aan te pas, dus ook chemische reacties.

meme

Ontdek ook…