oog

Onze ogen zitten complex in elkaar. Ingenieurs proberen al jaren het menselijke oog na te maken om zo blinden (terug) te laten zien.

De uitdaging zit in het netvlies. Dat is het koepelvormige gebied, aan de achterkant van onze oogbol, dat bedekt is met lichtgevoelige cellen. Die koepelvorm is heel moeilijk na te maken.

Het is wetenschappers reeds gelukt om een kunstmatig oog te maken door middel van vloeibaar zout, nanodraden en aluminiumoxidemembraam. Wat al een grote stap is!

Nu rest hen nog echter de uitdaging hoe ze dat ook kunnen laten communiceren met onze hersenen.

Lees ook…

wjd
Wist je dat?

Daarmee kan je naar Pluto en terug!

element
Stikstof

Stikstof is een niet-metaal uit de stikstofgroep en een reukloos en kleurloos gas dat 78% van de aardatmosfeer uitmaakt. Het wordt vaak gebruikt in het maken van explosieven. Wanneer je te veel stikstof inademt kan je ervan stikken, (vandaar de naam stikstof).

meme 8 NL
artikel
Nieuwe virtual reality software zorgt ervoor dat wetenschappers in cellen kunnen wandelen

We kennen virtual reality vooral als een leuke manier om spelletjes te spelen. Maar het kan voor veel andere doeleinden gebruikt worden. Zo hebben wetenschappers van de Cambridge universiteit een software ontwikkeld die super hoge resolutie beelden maakt van een microscopy. Zo kunnen wetenschappers nog gemakkelijker microscopische prosessen bekijken. Een beetje zoals een videogame, maar dan eentje die levens kan redden. Zo heb je het perfecte excuus wanneer je ouders nog eens klagen dat je te veel videogames speelt.

meme 14

Ontdek ook…