artikel

Als je aan luchtvervuiling denkt, denk je waarschijnlijk aan auto's, maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat bij zeer warm weer de verharde weg ook de lucht vervuilt. Onderzoekers hebben ontdekt dat de opwarming van asfalt, in combinatie met de aanwezigheid van zonlicht, een chemische reactie veroorzaakt waarbij gevaarlijke verontreinigende stoffen vrijkomen.

Als de zon schijnt, neemt de uitstoot toe; tot 300 procent. Dit toont aan dat zonnestraling, en niet alleen temperatuur, de uitstoot verhoogt. We kunnen niet zonder wegen. Dit is de reden waarom wetenschappers werken aan innovatieve materialen en technologieën, zoals bijvoorbeeld onderling verbonden spanningssensoren en glasvezel of nanomaterialen waardoor de weg zelf kan diagnosticeren wanneer er vervorming, schade of analysator is verkeer, of een zonneweg die transparant zou zijn en fotovoltaïsche collectoren zou bevatten, wegen gemaakt van gebroken glas waardoor elektriciteit in het openbare netwerk kan worden geïnjecteerd, de wegverlichting van stroom kan voorzien of zelfs de batterijen kan opladen van elektrische voertuigen tijdens het rijden. We hebben het ook over het verwarmen of koelen van bestrating en biologische materialen zoals microalgen. En ja, er beweegt zich veel op dit gebied!

Lees ook…

plastique
Is er binnenkort nergens op aarde nog plastic afval te vinden?

Plastic is nodig in ons dagelijkse leven, maar door al jarenlang plastic flesjes, rietjes, zakjes... weg te gooien zonder veel nadenken, is onze natuur sterk vervuild. Spijtig genoeg is het ook erg moeilijk afbreekbaar. Hierdoor zwerft een groot deel van al dat plastic afval nog steeds rond op deze aarde.

meme 8 NL
meme
artikel
Wetenschappers hebben mogelijk een kleine doorbraak tegen Alzheimer

Bij mensen die leiden aan alzheimer worden de genen die voor nieuwe herinneringen zorgen, tegen gehouden door een genetische blokkade, in de vorm van een enzym.

Wetenschappers zijn erin geslaagd om geheugenverlies tegen de gaan door het enzym dat dit probleem veroorzaakt te gaan manipuleren. Dat is voorlopig wel nog maar enkel gelukt bij muizen. Maar het is wel al een grote stap richting een geneesmiddel tegen dementie. Iets wat tot nu toe nog steeds ongeneeslijk is.

meme
meme
meme
meme

Ontdek ook…