article

Tegenwoordig zwieren we snel onze gewassen kledij en lakens in de droogkast. Maar wasgoed dat buiten aan de waslijn gedroogd is, heeft een zeer specifieke aangename geur.

Dat heet het Proust-effect. Na eventjes in de zon te hangen zorgde de ozon ervoor dat er penaal (de typische geur van kardemom), octanal (citroengeur) en nonanal (de geur van rozen) vrijkwam. Dat effect heb je niet in je droogkast!

Dus bij mooi weer, je kledij aan de waslijn hangen en je kan genieten van al die lekkere geuren. Maar niet doen als je last hebt van hooikoorts!

Lees ook…

artikel
Nieuwe virtual reality software zorgt ervoor dat wetenschappers in cellen kunnen wandelen

We kennen virtual reality vooral als een leuke manier om spelletjes te spelen. Maar het kan voor veel andere doeleinden gebruikt worden. Zo hebben wetenschappers van de Cambridge universiteit een software ontwikkeld die super hoge resolutie beelden maakt van een microscopy. Zo kunnen wetenschappers nog gemakkelijker microscopische prosessen bekijken. Een beetje zoals een videogame, maar dan eentje die levens kan redden. Zo heb je het perfecte excuus wanneer je ouders nog eens klagen dat je te veel videogames speelt.

meme
meme 17
meme 8 NL
meme 12

Ontdek ook…