article

Tegenwoordig zwieren we snel onze gewassen kledij en lakens in de droogkast. Maar wasgoed dat buiten aan de waslijn gedroogd is, heeft een zeer specifieke aangename geur.

Dat heet het Proust-effect. Na eventjes in de zon te hangen zorgde de ozon ervoor dat er penaal (de typische geur van kardemom), octanal (citroengeur) en nonanal (de geur van rozen) vrijkwam. Dat effect heb je niet in je droogkast!

Dus bij mooi weer, je kledij aan de waslijn hangen en je kan genieten van al die lekkere geuren. Maar niet doen als je last hebt van hooikoorts!

Lees ook…

element
Neon

Het edelgas neon is bijzonder inert, het is waarschijnlijk het minst reactief van alle elementen. Er zijn weinig toepassingen voor neon. Het is wel heel bekend als het gas waarmee je warm rood licht kunt maken in gasontladingslampen. Neon komt voor in de aardse atmosfeer en is het op vier na meest voorkomende element van het heelal.

meme
element
Fluor

Het element fluor komt in monoatomische vorm niet voor in de natuur. Het komt uitsluitend voor in verbinding met andere elementen.

artikel
Je kan nu een mondmasker kopen die zichzelf schoonmaakt!

Mondmaskers zijn vandaag onmisbaar als je de straat op moet. Maar deze kunnen snel heel vies worden en daardoor kan je net sneller ziek worden! Wetenschappers hebben daarom een speciaal mondmasker ontwikkeld dat zichzelf schoonmaakt. Wanneer je het mondmasker een uurtje in de zon legt, zijn 99,9999% van alle bacteriën en virussen die erop zaten gestorven. Deze maskers zijn gemaakt door positief geladen kettingen van 2-diethylaminoethylchloride te binden met katoen. Dat mengsel verfden ze dan in een oplossing van negatief geladen fotosynthese. Het mondmasker van de toekomst!

Ontdek ook…