
Lees ook…

Op hete dagen stoot de asfaltweg meer gevaarlijke stoffen uit dan de wagens
Als je aan luchtvervuiling denkt, denk je waarschijnlijk aan auto's, maar onderzoekers hebben nu ontdekt dat bij zeer warm weer de verharde weg ook de lucht vervuilt. Onderzoekers hebben ontdekt dat de opwarming van asfalt, in combinatie met de aanwezigheid van zonlicht, een chemische reactie veroorzaakt waarbij gevaarlijke verontreinigende stoffen vrijkomen.

Waarom een bierbrouwer ook een beetje chemicus is
Bier, het is 1 van de meest populaire drankjes ter wereld. Wereldwijd wordt het gemaakt en gesmaakt. Maar wist je dat het maken van bier een heel chemisch proces is?

Waarom is Astaat de zeldzaamste stof op aarde?
Astaat is zo zeldzaam dat niet bekend is hoe het eruitziet, daarnaast zouden hoeveelheden die groot genoeg zijn om met het blote oog waar te nemen meteen verdampen door de intense radioactiviteit.
Astaat komt van nature nauwelijks op aarde voor, de totale hoeveelheid in de aardkorst op enig moment bedraagt nog geen 30 gram. Astaat ontstaat heel even als vervalproduct in uranium- en thoriumertsen in sommige vervalketens. Deze isotopen vervallen echter zelf binnen enkele seconden weer tot andere elementen.

Magnesium
Magnesium zilverwit aardalkalimetaal. Het komt zowel in de aardkorst als in zeewater veel voor. Magnesium brandt met een zeer fel, wit licht. Het vervult een belangrijke functie in de chemie van het leven. Magnesium is aanwezig in alle cellen en speelt een rol bij allerlei cruciale biochemische processen, van de cellulaire energievoorziening tot DNA-synthese. Het menselijk lichaam bevat 0,027% magnesium.

Astronauten kunnen bakstenen maken uit maanstof en hun eigen urine
Materiaal van de aarde naar de ruimte krijgen is heel duur. Dus als we een kolonie op de maan willen bouwen zullen we creatief moeten zijn. Daarom hebben wetenschappers een manier bedacht om bakstenen te maken met je eigen urine en maanstof.

De Antwerpse chemiesector kleurt een beetje groener dankzij dit project
De chemische industrie verduurzamen. Dat is de missie van BlueChem, een ambitieus initiatief om start-ups te helpen bij innovaties in chemie en kunststoffen. Ze spitsen zich toe op innovatie in klimaat- en milieuvriendelijke chemie. Denk aan hernieuwbare chemicaliën en methodes om afval- en nevenstromen beter te benutten.