chiens clonés

Het gebeurt aan de lopende band. In de VS en Zuid-Korea kan je voor slechts 45.000 euro een kloon laten maken van je hond. Zeer handig wanneer je trouwe viervoeter overleden is en je er maar geen afscheid van kan nemen.

Maar hoe werkt dat dan? Bij dieren gebeurt dat met de Dolly-techniek. Dat is een proces waarbij identieke kopieën van een cel of organisme worden gemaakt zonder dat er bevruchting aan te pas komt. De naam van die techniek verwijst naar het schaap Dolly, ’s werelds eerste gekloonde zoogdier.

Maar om een dier te klonen hebben we draagmoeders nodig. Het embryo van je gekloonde viervoeter wordt in de baarmoeder van zo een draagmoeder geplaatst. En zoals een echte zwangerschap krijg je een tijdje later de geboorte van je hond. Die honden hebben uiteraard geen inspraak of ze wel draagmoeder willen zijn en zien dus onvrijwillig af. Wat denk jij hiervan?

Lees ook…

Er zijn ongeveer 350.000 chemicaliën in omloop

En van een groot deel weten we te weinig. In bijna alles wat we gebruiken worden chemicaliën verwerkt. Maar hoeveel verschillende stoffen zijn er eigenlijk? Op die hamvraag wilde een onderzoeksteam in een nieuwe studie een antwoord formuleren. De laatste keer dat dit werd onderzocht bleken er ruim 100.000 verschillende industriële chemicaliën te bestaan. Maar dat blijken er nu veel meer te zijn: zo rond de 350.000.

Wat zijn chemicaliën?

cheddar
Amerikaanse vrouw wast handen per ongeluk dagenlang met heerlijke snack

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Washington heeft een hilarische verhaal op Reddit gepost. De vrouw vertelt daarin dat ze al enkele dagen haar handen goed wast om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Helaas bleek haar zeep een blok rijpe cheddar te zijn.

Women in stem
Al gehoord van "STEMinist"?

Kiezen tussen "brains" of "beauty"? Hoeft helemaal niet !

Françoise Chombar, voorzitter van het STEM-platform, denk alvast dat meisjes even geschikt voor wetenschap en techniek als jongens. En wij zijn daar zeker meer akkoord !

Air jaune
Op deze planeet heeft de lucht een heel andere kleur

Wetenschappers die de ruimte in kaart brengen, hebben met behulp van telescopen en een planetenjager de atmosfeer van een verre exoplaneet onderzocht. Toen ze de planeet met de naam, WASP-79b, aan het bestuderen waren kwamen ze tot een opmerkelijke ontdekking. De lucht is er niet blauw, zoals bij ons, maar… geel.

wjd
Wist je dat?

Daarmee kan je naar Pluto en terug!

Ontdek ook…