Lees ook…

Op deze planeet heeft de lucht een heel andere kleur
Wetenschappers die de ruimte in kaart brengen, hebben met behulp van telescopen en een planetenjager de atmosfeer van een verre exoplaneet onderzocht. Toen ze de planeet met de naam, WASP-79b, aan het bestuderen waren kwamen ze tot een opmerkelijke ontdekking. De lucht is er niet blauw, zoals bij ons, maar… geel.

Boron
Boor is een zwart metalloïde. De benaming boor is afgeleid van het mineraal borax dat al sinds de oudheid wordt toegepast in de bereiding van glas. Boorzuur wordt veel gebruikt in de textielindustrie. In vuurwerk geeft toevoeging van het element een groene kleur.

"Pano" en de race tegen de klok in ziekenhuizen en labs: "Niet bang om coronavirus op te lopen, wel om uit te vallen"
Niets is nog wat het was sinds vorige week, toen premier Sophie Wilmès (MR) de coronamaatregelen afkondigde. Het land gaat door zijn zwaarste crisis – zeggen sommigen – sinds de Tweede Wereldoorlog. Nu het land, en de wereld, een ongezien gevecht leveren tegen een ongrijpbaar virus, dook het Eén-programma "Pano" achter de schermen van die strijd. In ziekenhuizen. Maar ook in een Leuvens laboratorium, waar met man en macht gewerkt wordt aan de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus.

Er kunnen hormoonverstoorders in cosmetica zitten en maar weinig mensen weten dat
Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die de werking van hormonen in ons lichaam in de war kunnen sturen. Vaak gaat het om stoffen in alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals voedselverpakkingen, speelgoed, verzorgingsproducten en kledij. Ze komen in contact met onze huid, we ademen ze in en we krijgen ze binnen via onze voeding.

Lijm is de oplossing om ijsberen te kunnen opsporen
Wetenschappers zoeken al jaren een manier om ijsberen beter op te sporen. Dit is nodig om te bestuderen hoe deze dieren leven en welke impact het klimaat op hun heeft. Het probleem is dat deze beren in erg moeilijke klimaten overleven. Ze klimmen op ijsbergen en zwemmen soms diep onder water. Dat maakt het heel moeilijk om de tracker op hen te bevestigen, en vooral ervoor te zorgen dat hij er niet onmiddellijk af valt.

Binnenkort zullen we ook het weer in de ruimte moeten gaan voorspellen
“Vandaag zal de zonnewind aan 600 km/s waaien; in de late namiddag volgt een hevige zonne-uitbarsting met gevaar op verhoogde deeltjesstraling.” Dergelijk ruimteweerbericht is een must indien we veilig naar Mars willen reizen.

Wetenschappers hebben duurzame kerosine gemaakt
De brandstof dat vliegtuigen gebruiken om te kunnen vliegen is heel vervuilend. Omdat mensen de laatste jaren meer en meer het vliegtuig nemen, is dit dus niet goed voor onze planeet. Daarom zijn wetenschappers volop bezig met alternatieve brandstoffen te maken. En dat is gelukt.