Lees ook…

Er zijn ongeveer 350.000 chemicaliën in omloop

En van een groot deel weten we te weinig. In bijna alles wat we gebruiken worden chemicaliën verwerkt. Maar hoeveel verschillende stoffen zijn er eigenlijk? Op die hamvraag wilde een onderzoeksteam in een nieuwe studie een antwoord formuleren. De laatste keer dat dit werd onderzocht bleken er ruim 100.000 verschillende industriële chemicaliën te bestaan. Maar dat blijken er nu veel meer te zijn: zo rond de 350.000.

Wat zijn chemicaliën?

meme 14
artikel
Nieuwe virtual reality software zorgt ervoor dat wetenschappers in cellen kunnen wandelen

We kennen virtual reality vooral als een leuke manier om spelletjes te spelen. Maar het kan voor veel andere doeleinden gebruikt worden. Zo hebben wetenschappers van de Cambridge universiteit een software ontwikkeld die super hoge resolutie beelden maakt van een microscopy. Zo kunnen wetenschappers nog gemakkelijker microscopische prosessen bekijken. Een beetje zoals een videogame, maar dan eentje die levens kan redden. Zo heb je het perfecte excuus wanneer je ouders nog eens klagen dat je te veel videogames speelt.

element
Zuurstof

Zuurstof komt als enkelvoudige stof vooral als dizuurstof (O2) in de atmosfeer voor. Het is veruit het meest voorkomende element in ons lichaam, net als dat het geval is op heel onze planeet. Als gas is zuurstof kleurloos, geurloos en smaakloos. Als vloeistof is het lichtblauw van kleur.

element
Kalium

Het is een zilverwit alkalimetaal dat pas ontdekt werd in 1807. Door de hoge reactiviteit van kalium komt kalium in de natuur alleen maar voor in de vorm van zouten. De aardkorst bestaat voor 2,4% uit kalium in minerale vorm. Vrijwel alle kaliumzouten zijn goed oplosbaar in water. Injectie van een hoge concentratie kaliumchloride wordt toegepast bij het uitvoeren van executies.

Canadese geologen hebben een nieuw mineraal ontdekt in een Zuid-Afrikaanse diamant
Nieuw mineraal ontdekt binnenin een diamant

"De Canadese geologen haalden het korreltje uit de diamant en onderwierpen het aan een grondige scheikundige analyse. 

Het korreltje is zes keer kleiner dan een zandkorrel. 

De onderzoekers hebben het de naam goldschmidtiet gegeven, als eerbetoon aan Victor Moritz Goldschmidt."

Ontdek ook…